Gradski muzej Varaždin

Entomološki odjel

Stalni postav Svijet kukaca

U klasicističkoj palači Hercer od 1954. godine smješten je Entomološki odjel Gradskog muzeja Varaždin, u kojemu se čuva vrijedna i jedinstvena zbirka najvećeg varaždinskog prirodoslovca, gimnazijskog profesora te utemeljitelja i prvog kustosa toga Odjela Franje Košćeca.
Zbirka prof. Košćeca predstavljena je u stalnom postavu pod naslovom Svijet kukaca, koji je koncem 90-ih godina prošloga stoljeća obnovljen, a prema stručnjacima i publici koja ga posjećuje jedan je od najljepših takve vrste u Europi. Kroz nekoliko tema: U šumi, Uz šumu i na livadi, U vodi i na obali, Noću i u zemlji, na otprilike 4500 izložaka, u postavu se zorno prikazuje biologija kukaca. Od predmeta su izloženi entomološki preparati, dermopreparati kralježnjaka, herbarski primjerci biljaka, uvećani modeli kukaca, fotografije i različiti predmeti iz ostavštine prof. Košćeca. Među njima su, primjerice, i pomagala koja je za obradu svojih zbirki sam osmislio i izradio.
U dijelu stalnog postava predstavljeni su i ostali varaždinski prirodoslovci s konca 19. i početka 20. stoljeća, a jedna je prostorija uređena kao radna soba prof. Košćeca.

Dodirom do spoznaje

Stalni postav nadopunjen je novim izložbenim cjelinama namijenjenim slijepim i slabovidnim osobama. To su modeli kukaca u prirodnoj i uvećanoj veličini, zatim reljefni prikazi modela gnjezdišta te kontrastno osvijetljene gravure kukaca. Razgledavanje ovih izložaka je taktilno dok su legende ispisane na Brailleovu pismu i na uvećanom crnom tisku. Postoji i audio vodič sa snimljenim vođenjem kroz cijeli postav te mogućnost korištenja snimljenih glasanja životinja pomoću računala.

Interaktivni DVD - Čudesni svijet kukaca

Na ovom DVDu možete istražiti čudesan svijet kukaca, šetajući detaljnim multimedijalnim virtualnim prikazom postava, uz glazbu s ambijentalnim zvukovima staništa kukaca i audio vodičem.

U stalnom postavu Entomološkog odjela moći ćete samostalno prošetati, zaviriti u svaku ladicu s kukcima te njih 63 povećati preko cijelog ekrana i okrenuti svih 360°.

Dio ove virtualne šetnje možete pogledati ovdje.

Prikaz kukca jelenka do najsitnijih detalja pogledajte ovdje.

Ovaj interaktivni DVD možete kupiti u suvenirnici stalnog postava Entomološke zbirke po cijeni od 75,00 kn ili naručiti na e-mail gradski-muzej-vz@vz.t-com.hr. Poštarina nije uračunata u cijenu.