Gradski muzej Varaždin

Ljudi u baroknim kostimima ispred Starog grada
Stalni postav Starih majstora u Galeriji umjetnina u palači Sermage
Fotografija s otvorenja Gradskog muzeja Varaždin 16.11.1925.
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin
Soba u stilu bidremajera izložena u Starome gradu sredinom 20. stoljeća
Soba u baroknome stilu izložena u Starome gradu

MIŠ – Muzej i škola

MIŠ – Muzej i škola edukacijski je program Gradskog muzeja Varaždin namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, koji traje cijelu školsku godinu i obuhvaća:

  • individualni i grupni posjet stalnim postavima i povremenim izložbama
  • razgled izložbenih postava uz vodstvo stručnjaka
  • tematska predavanja
  • tematske edukacijsko-kreativne radionice, igraonice.

Navedene sadržaje učenici koriste uz odgovarajuće iskaznice, koje za varaždinske osnovne škole sufinancira Grad Varaždin, dok učenici varaždinskih srednjih te osnovnih škola u Varaždinskoj županiji sami financiraju kupnju ulaznice (uz povoljne popuste ako su u program uključeni svi učenici škole).

Za svaki organizirani dolazak na neki muzejski sadržaj učenici varaždinskih osnovnih škola dobivaju i posebne markice/naljepnice, a razred s najviše dolazaka Muzej na kraju školske godine nagrađuje i prigodnim izletom.

Dosad smo iz varaždinskih osnovnih škola izletom nagradili: učenike IV. c razreda I. osnovne škole (učiteljica Sonja Podobnik), koji su bili najbolji MIŠ-evi u školskoj godini 2013./2014., učenike IV. b razreda iz VI. osnovne škole (učiteljica Ružica Martinec) u školskoj godini 2014./2015., učenike V. b razreda iz IV. osnovne škole (razrednik Nenad Škerbić) u školskoj godini 2015./2016., zatim u školskoj godini 2016./2017. dva razreda iz V. osnovne škole, i to učenike III. a (učiteljica Ljerka Stupar) i učenike III. b razreda (učiteljica Dubravka Novak), u školskoj godini 2017./2018. učenike III. a iz V. osnovne škole (učiteljica Sandra Crnković), u školskoj godini 2018./2019. učenike III. b razreda iz V. OŠ Varaždin (učiteljica Vlatka Kostanjevac), te u školskoj godini 2022./2023. učenike III. b razreda iz V. OŠ Varaždin (učiteljica Vlatka Kostanjevac).

Zbog okolnosti izazvanih koronavirusom, nagradni izleti za učenike u šk. god. 2019./2020., 2020./2021. i 2021./2022. nisu realizirani. 

U šk. god. 2023./2024. izletom su nagrađeni učenici III. c iz Šeste osnovne škole Varaždin sa svojom učiteljicom Lovorkom Draginić. Posebno pohvaljujemo učenike IV. b iz Pete osnovne škole Varaždin i njihovu učiteljicu Vlatku Kostanjevac, koji su u protekle dvije šk. god. ostvarili najviše dolazaka na muzejske sadržaje. Prošle godine bili su na nagradnom izletu, no zbog Odluke o nagrađivanju najboljeg razrednog odjeljenja, isto odjeljenje, bez obzira na broj organiziranih dolazaka u tekućoj školskoj godini, ne može dvije godine zaredom biti nagrađeno izletom.

 

U školskoj godini 2023./2024. pojedinačna cijena iskaznice MIŠ iznosi 7,00 EUR / 52,74 HRK, a za školu u kojoj su svi učenici uključeni u program cijena je 2,00 EUR / 15,07 HRK po učeniku.