Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Konferencija za novinare - prijedlog otkupa rekonstruirane povijesne kuće u Varaždinu, Franjevački trg 2 - 4

OSTALO

datum početka/završetka: 25.11.2016. / 25.11.2016.

      Konferencija za novinare održana je u organizaciji Gradskog muzeja Varaždin u petak, 25. 11. 2016. godine, u multimedijskoj dvorani u palači Herzer. Tema se odnosila na obrazloženje prijedloga Gradskog muzeja Varaždin, upućenoga Gradu Varaždinu, za otkup rekonstruirane povijesne kuće u Varaždinu, Franjevački trg 2 – 4 i davanje na korištenje Muzeju, s dodatnim komercijalnim sadržajima, o čemu je govorio ravnatelj te ustanove Miran Bojanić Morandini

   Gradski muzej Varaždin predložio je Gradu Varaždinu otkup rekonstruirane povijesne kuće na adresi Varaždin, Franjevački trg 2 - 4 („Varteksova robna kuća“), čime bi se u tome prostoru muzejskim ali i komercijalnim sadržajima, vezanima uz bogatu društvenu i gospodarsku, ponajprije obrtničku, prošlost našega grada dodatno upotpunila slika Varaždina kao kulturne prijestolnice sjevera Hrvatske. Također, ovim višestruko korisnim poduzetničkim činom riješio bi se i kronični manjak prostora nužnih za obavljanje djelatnosti Muzeja (izložbeni prostor, čuvaonice za smještaj fundusa i dr.), za što su uvjeti u spomenutoj zgradi više nego zadovoljavajući, pogotovo ako se uzme u obzir da su za njegovu prenamjenu potrebna minimalna financijska sredstva.

        Prijedlog Gradskog muzeja Varaždin podržalo je Gradsko vijeće Grada Varaždina na svojoj sjednici održanoj 21. 11. 2016. godine, a pozitivno mišljenje prethodno je dalo i Kulturno vijeće Grada Varaždina.  

Prijedlog: Otkup rekonstruirane povijesne kuće u Varaždinu, Franjevački trg 2-4

Konferencija za novinare - prijedlog otkupa rekonstruirane povijesne kuće u Varaždinu, Franjevački trg 2 - 4 povratak