Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

ZLATAN VEHABOVIĆ: Atlas manjeg svijeta

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Galerija umjetnina, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 15.03.2023. / 23.04.2023.
otvorenje: u 19 sati

        U sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba Atlas manjeg svijeta akademskog slikara Zlatana Vehabovića. Izložba u suradnji s  Muzejom za umjetnost i obrt predstavlja Vehabovićev ciklus radova nastalih od 2019. do 2022. godine. Ciklus se bazira na predmetima iz fundusa MUO-a, koje autor u slikarskom mediju objedinjava u kompozicije koje asociraju na tehniku kolaža. Svaka slika je sklop predmeta raznorodnih tehnika izrade združenih u kompleksnu slikarsku kompoziciju.

        Svoj slikarski koncept autor je objasnio riječima: „MUO u jednom od segmenata svoje dugogodišnje izlagačke prakse poziva umjetnike da osmisle te interveniraju unutar postava kolekcije muzeja. Takav pristup izlaganju, posebice u muzeju tipa i specifičnosti ovoga, mi je neko vrijeme vrlo zanimljiv, te sam, uzevši u obzir specifičnosti slikarskog medija u kojem djelujem, pokušao koncipirati modalitet rada koji bi mi omogućio sudjelovanje u takvom pristupu izlaganja. Vodio sam se misijom stvaranja radova koji bi svježim pogledom pristupili kako znanim artefaktima kolekcije, tako i onima koji nisu dosad često bivali predmetom strukovne analize te dodatno naglašavali suptilne specifičnosti lokalne kulture i njezina naslijeđa utkanog u velik dio ove zbirke. Rezultat ovog projekta očitava se u ciklusu slika koje nastavljaju moje osobno istraživanje slikarskog izraza i njegovih formalnih određenja putem osobne analize lokalne baštine zastupljene u arhivi muzeja.“

        Zlatan Vehabović (1982., Banja Luka), višestruko nagrađivani umjetnik, 2006. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera. Od 2016. na toj instituciji radi kao asistent na Slikarskom odsjeku.

        Izložba Atlas manjeg svijeta u Varaždinu je postavljena za razgled do 23. travnja, nakon čega će biti predstavljena u Gradskome muzeju Virovitica.

ZLATAN VEHABOVIĆ: Atlas manjeg svijeta povratak