Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

WANDA TUDJA-STRAHONJA Ispisi novog trajanja

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Salon palače Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 19.09.2013. / 27.10.2013.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

Likovni svijet Wande Tudja-Strahonja je blaga, maštovita, začudna i duhovita analiza svijeta..., Wandin osebujni slikarski svijet krajnje je likovno autentičan i promišljen, sređen i uravnotežen..., Dvije su komponente Wandinog likovnog izraza: kontemplacija i eksperiment..., Zaigran, bujan i burleskni svijet prenapučen likovima, otkriva maštanja i snoviđenja autorice... navodi su u osvrtima na stvaralaštvo ove umjetnice koje su zabilježili likovni kritičari Marijan Špoljar, Višnja Slavica Gabout, Mirjana Dučakijević i Elena Cvetkova. Takva poetika prožima cjelokupni dosadašnji autoričin opus realiziran u slikarstvu, crtežu, tekstilnom i grafičkom dizajnu, kostimografiji i scenografiji te izradi lutaka, a obilježava i najnoviji ciklus pod nazivom Ispisi novog trajanja, kojim će se Wanda Tudja-Strahonja predstaviti na izložbi u Salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin. 

        Kao što je već naglašeno, prema njezinoj sklonosti u likovnom eksperimentiranju, umjetnica je najnovije radove izvela u mediju u kojem se dosad nije okušala, primijenivši kompjutorsku tehnologiju za ispis crteža. Bez obzira na to, u njezinim kompjuterskim crtežima-ispisima i nadalje se zadržala autentična likovna poetika jer je autorici računalo alat za postizanje cilja, a nikako ne sredstvo koje bi određivalo karakter, a kamoli kvalitetu rada kako je u predgovoru kataloga istaknuo povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar, dodavši da za svijet koji ona želi prikazati i za vrijednosti koje ona želi afirmirati gotovo je svejedno kroz koji ih postupak definira.


Wanda Tudja-Strahonja – životopis:

Rođena je u Varaždinu 1956. godine. Diplomirala je 1978. godine na Visokoj školi za tekstil i odjeću u Zagrebu i stekla zvanje inženjera dizajna. Od 1986. do 2012. godine djeluje kao slobodni umjetnik i član HZSU-a. Od 2012. godine je u mirovini. Članica je ULUPUH-a od 1984. godine i HDLU-a od od 1987. godine. Izlaže od 1981. godine na žiriranim kolektivnim i samostalnim izložbama. Živi i djeluje u Varaždinu, gdje je otvorila svoj atelje širokoj likovnoj publici.
 

Adresa ateljea:
Varaždin, Trg kralja Tomislava 3
tel. 042 320 595, 091 792 9595
wand@vip.hr    wanda.strahonja@gmail.com

povratak