Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

VLATKA ĐURIĆ-RESNIK: Život u minijaturi

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Izložbeni salon, Trg M. Stančića
datum početka/završetka: 16.04.2024. / 19.05.2024.
otvorenje: u 19 sati

         U Izložbenom salonu u palači Sermage otvara se izložba Život u minijaturi varaždinske autorice Vlatke Đurić-Resnik. Na ovom premijernom predstavljanju u Varaždinu bit će izložene skulpture-minijature nastale u posljednjih desetak godina, od kojih se, osim diorame Nedjelja, izložene 2017. na Prvom salonu minijature u Rijeci, prvi put izlažu cjeline Terasa na moru te Mirisi i okusi Mediterana.

        Autorica koristi tehnike proizašle iz kaleidoskopa različitih kiparskih i slikarskih tehnika kojima, pažljivo ih kombinirajući, stvara jedinstvene i živopisne radove. Njezin čest izbor su reciklirani materijali, ali i suvremena tehnološka rješenja poput nanopolimera. Najmanji izlošci u tematskim serijama Volim slatko, a ne smijem te Štokrl, šamrlek, klofer, logožar i demižonka posebno ističu njezinu zanatsku vještinu i preciznost, potrebne s obzirom na izvedbu radova u omjeru 1:12. Nadahnuće pronalazi u životnim situacijama koje su nam svima bliske, a kroz minijature vješto i duhovito publici prenosi ovu intimnu povezanost. Svoje stvaralaštvo opisala je riječima: U mojem malom svijetu, svijetu minijatura, sve je moguće, mogu biti sve što poželim. Mogu biti stolar, keramičar, kipar i slikar, krojač, slastičar i pekar, arhitekt i aranžer… Minijature mi omogućuju da se bavim zanatima koji me vesele i zanimaju, da putujem kroz različite umjetničke stilove i godišnja doba. Kroz minijature stvaram vlastiti svijet i vizualiziram svoju ljubav prema običnom životu, stvarima koje me okružuju i događajima koje pamtim.

        Vlatka Đurić-Resnik (Varaždin, 1965.) diplomirala je Dizajn tekstila i odjeće na Tehnološkom fakultetu u Ljubljani. Minijature radi od ranog djetinjstva i rado ih poklanja prijateljima, pa se mnoštvo njezinih radova nalazi u privatnim zbirkama diljem svijeta. Dosad je izlagala na Prvom salonu minijaturne umjetnosti Mini art 2017. u Rijeci, a ovo joj je prva samostalna izložba.

VLATKA ĐURIĆ-RESNIK: Život u minijaturi povratak