Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Vino na granici / Vino na meji

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 15.11.2023. / 26.11.2023.
otvorenje: u 19 sati

        U sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba pod nazivom Vino na granici / Vino na meji, nastala u suradnji triju hrvatskih i triju slovenskih arhiva: Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva za Međimurje, Državnog arhiva u Zagrebu, Pokrajinskog arhiva Maribor, Zgodovinskog arhiva Celje i Zgodovinskog arhiva na Ptuju. Tema je vezana uz povijest vinogradarstva i vinarstva u hrvatsko-slovenskom pograničnom području, a ilustrirana je kroz oko 150 izložaka raznovrsnoga arhivskoga gradiva od 15. do druge polovice 20. stoljeća objedinjenih na fotografijama na 20-ak plakata, od kojih se većina prvi put javno prezentira. Izložba je strukturirana na etape uzgoja vinove loze i proizvodnje vina kroz poglavlja: Iz zemlje u trs, Iz trsa u grožđe, Iz grožđa u bačve, Iz bačve u flaše, Iz flaše u čaše, Iz čaše u glave. Među izlošcima su srednjovjekovne isprave kojima su regulirani vlasništvo nad zemljom i uvjeti obrade vinograda, zatim katastarski planovi vinogradarskih posjeda, panoramske fotografije vinograda i vinogradarskih radova, klijeti i industrijska postrojenja, oglasi o ponudi vinogradarskih sprava i sredstava za zaštitu loze te vinske etikete i razglednice ugostiteljskih objekata.

        Od gradiva Državnog arhiva u Varaždinu izdvajaju se: pregled prihoda i izdataka Grada Varaždina za 1570., koji započinje s prihodima od vina, registar gornice imanja Križovljan iz 1639., zapisnik krapinskog Društva umjerenosti iz 1849., upisnik krčmara i gostioničara Grada Varaždina iz 1890., upitnica o površinama vinograda zaraženih filokserom na području Varaždinbrega iz 1891., zlatna diploma Vjekoslava Leitnera za vinogradarske sprave iz 1900., fotografije krčme Turskom vrhu u Varaždinu s početka 20. stoljeća te fotografska dokumentacija posjeda Seketin obitelji Puttar i Vinarije ZPPK-a Varaždin.

        Izložba je postavljena za razgled do 26. studenoga i svojevrsni je uvod u veliku tematsku izložbu Gradskog muzeja Varaždin pod nazivom Bistra kaplja vrednija od zlata, posvećenu vinu i povijesti vinogradarstva na varaždinskom području, koja se otvara u prosincu ove godine.

Vino na granici / Vino na meji povratak