Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

OSTALO

datum početka/završetka: 27.10.2009. / 27.10.2009.
Organizator: Društvo Antuna Gustava Matoša; Muze, d.o.o.



Oblikovanje idejnog rješenja i njegov temeljeni koncept proizlaze iz potrebe da se na kreativan, inovativan i održiv način predstavi veliko bogatstvo hrvatske književnosti i kulture kroz ostavštinu jednog od najvećih hrvatskih književnika, Antuna Gustava Matoša. U postizanju ovoga cilja Kuća A. G. Matoša – kulturni centar u Tovarniku zamišljena je kao kompleksna kulturna institucija koja predstavlja ključnu točku oživljavanja Matoševe ostavštine na nacionalnoj razini, ali i kulturno - turistička atrakcija koje s jakim književnim identitetom inicira razvoj kulturno - turističke mikrodestinacije Tovarnika i ovog dijela Hrvatske.

Kuća A. G. Matoša – kulturni centar u Tovarniku treba postati dinamična kulturna institucija koja sa svojim holističkim pristupom i raznolikim i bogatim kulturnim i edukativnim sadržajima i programima doprinosi kulturnom razvoju i osnaživanju veza unutar zajednice i šire regije kao i stvaranju posebne interdisciplinarne i interkulturne međunarodne razmjene i suradnje. Njezine su sastavnice: galerije stalnog postava, knjižnica i čitaonica, spomenička knjižnica i dokumentacijski centar, višenamjenski prostor, suvenirnica, književni klub, dvorana za radionice, te depo knjižnice i arhiva, a izvan zidova manifestacije Matoševi dani i Sajam pisane riječi u Srijemu, tematska ruta Matošev Tovarnik te tradicionalno srijemsko imanje.

Stalna izložba kao najatraktivniji dio Kuće A. G. Matoša – kulturnog centra u Tovarniku tematski ilustrira raspon Matoševog genija i inspiracije u kontekstu Tovarnika, Srijema, Hrvatske te vodi posjetitelja na putovanje kroz Matošev život i rad, smješten u umjetnički i društveni kontekst kraja 19. i početka 20. stoljeća u Hrvatskoj, Europi i svijetu, te prikazuje njegov utjecaj na oblikovanje hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta, književnosti i umjetnosti u Hrvatskoj uopće.

 


Projekt predstavljaju:

  • Borben Vladović, predsjednik Društva hrvatskih književnika i predsjednik Odbora za uređenje Kuće A. G. Matoša - kulturnog centra u Tovarniku,
  • voditelj projekta Željko Anić, predsjednik Društva Antuna Gustava Matoša,
  • autorica projektne ideje stalnog postava Dragana Lucija Ratković, direktorica Muze, d.o.o. i predsjednica Asocijacije pomorskih muzeja Mediterana,
  • akademik Dubravko Jelčić, glavni stručni suradnik,
  • Željka Kolveshi, muzejska savjetnica u Muzeju grada Zagreba, nacionalni korespondent Europskog muzejskog foruma za Hrvatsku.

Nositelj projekta je Društvo Antuna Gustava Matoša, a financira se sredstvima Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba.



 

povratak