Gradski muzej Varaždin

VARAŽDIN POD KRUNOM HABSBURGOVACA / Vodstvo po izložbi

OSTALO

datum početka/završetka: 20.04.2016. / 20.04.2016.
Organizator: Gradski muzej Varaždin

      Nakon razgleda prvog dijela izložbe Varaždin pod krunom Habsburgovaca, postavljenoga u palači Sermage, svi zainteresirani imaju prilike posjetiti uz stručno vođenje autorica izložbe i drugi dio, u palači Herzer, u sklopu Srijede u Muzeju.

        Drugi dio izložbe obuhvaća razdoblje od 19. stoljeća do novije povijesti i predstavlja varaždinsko područje tijekom vladavine Franje II., Ferdinanda I., Franje Josipa I. i Karla I., kao i neke od važnijih povijesnih događaja među kojima je, primjerice, revolucionarna 1848. godina, Austro-ugarska i Hrvatsko-ugarska nagodba, Prvi svjetski rat i dr. Posebni dio izložbe posvećen je austrijskom nadvojvodi Ottu von Habsburgu, velikom prijatelju Hrvatske i nekadašnjem zastupniku u Europskome parlamentu, koji je nekoliko puta bio i u Varaždinu. Kao posebna zanimljivost, istaknuti su posjeti članova obitelji Habsburg Varaždinu i njihovi prigodni pokloni raznim varaždinskim institucijama. 

        Posjetitelje će po izložbi voditi muzejske savjetnice Mirjana Dučakijević i Spomenka Težak te kustosica Elizabeta Igrec. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. 

VARAŽDIN POD KRUNOM HABSBURGOVACA / Vodstvo po izložbi povratak