Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

U atelijeru Nenada Opačića

OSTALO

datum početka/završetka: 20.05.2015. / 20.05.2015.

Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 20. 5. 2015. godine, iznimno se održava izvan prostora Gradskog muzeja Varaždin i to u atelijeru varaždinskog akademskog kipara i slikara Nenada Opačića. Muzej tom prigodom upriličuje razgovor s umjetnikom, gdje će publika, in situ, imati prilike vidjeti stvaralačko okružje u kojemu nastaju njegove skulpture i slike.

       

Nenad Opačić (r. 1949. u Varaždinu) diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Raula Goldonija, a profesori su mu blili i: Ljubo Ivančić, Ferdinand Kulmer, Ivo Šebalj, Matko Peić i dr. Od 1972. do 1975. godine bio je suradnik majstorske radionice Krste Hegedušića, a od 1976. do 1991. godine voditelj Galerije Karas HDLU-a u Zagrebu. Izlagao je na oko 70 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na više od dvjesto skupnih. Godine 2009. o njegovu opusu kroz pedeset godina stvaralaštva objavljena je monografija autora Zdenka Rusa i Đuke Opačića. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a trenutno je predsjednik HDLU-a Varaždin.

 

 

Povod razgovora s Nenadom Opačićem, u sklopu Srijede u Muzeju, je njegova donacija skulpture, reljefa i slike Gradskom muzeju Varaždin, a i sudjelovanje na izložbi Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća, s kojom je varaždinski muzej prošle godine gostovao u Beču, a ove godine u Budimpešti i Bratislavi.

 

Razgovor s umjetnikom vodi likovni kritičar Milan Bešlić.

 

Za sve zainteresirane Muzej organizira besplatni prijevoz autobusom u Galeriju Opačić (polazak je u 18.45 sati s Trga slobode), kao i povratak po završetku programa.

 

U atelijeru Nenada Opačića povratak