Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

TOMISLAV BUNTAK

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3 / Galerija Zlati ajngel, Gajeva 15
datum početka/završetka: 08.02.2023. / 05.03.2023.
otvorenje: u 19 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin i Galerija Zlati ajngel

 

        Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se otvara u sklopu Srijede u Muzeju.

        Darko Sačić, voditelj Galerije Zlati ajngel, stvaralaštvo Tomislava Buntaka opisao je riječima: Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela.

        Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. 

        Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji Zlati ajngel.

 

Tomislav Buntak je predsjednik HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a smatra se jednim od najvažnijih suvremenih hrvatskih slikocrtača.

Rođen je u Zagrebu 1971. godine. Nakon završene srednje škole (Obrazovni centar Nikole Tesle, smjer matematičar-informatičar) i odsluženoga vojnog roka u Beogradu 1990. počeo studirati na ALU u Zagrebu; 1991. – 1992. mobiliziran u HV; 1993. prvi put izlaže (knjižara Moderna vremena u Zagrebu); 1994. dobio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu; 1996. dobio nagradu na 24. salonu mladih u Zagrebu; 1997. diplomirao na Nastavničkom odsjeku slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja; 1997. postao član HDLU-a u Zagrebu; 1997. – 1998. predavao likovnu umjetnost u zagrebačkoj 11. gimnaziji; 1998. imao samostalnu izložbu u Galeriji Arteria u Zagrebu (friz od 500 slika); 1998. – 2010. bio ravnatelj Centra za kulturu Maksimir u Zagrebu i organizirao različita kulturna događanja, radionice te manifestacije s naglaskom na vizualno-umjetničkim programima, kroz koje surađuje s profesionalnim likovnim umjetnicima i pedagozima; 2002. – 2012. radio na pripremi vizualnog izgleda Uskrs festa u Zagrebu; 2004. održao izložbu „Konačna pobjeda nebeske vojske (ispitivanje linearne strukture)“ u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu; 2005. dobio nagradu AICE na 39. Zagrebačkom salonu 2005. po izboru Allane Heiss, ravnateljice P.S.1; u listopadu i studenome sudjelovao u rezidencijalnom programu u New Yorku i izveo 250 m² velik site-specific „Konačna pobjeda nebeske vojske“ u P.S.1; 2006. izveo križni put u kapelici obnovljenoga franjevačkog samostana u Karinu; 2006. sudjelovao na Kairskom biennalu; 2008. održao izložbu u Umjetničkom paviljonu „Hodočasnici – vizija mističnih putovanja, slikarski ambijent“; 2008. dobio nagradu Kabineta grafike HAZU na 4. trijenalu crteža u Zagrebu za site-specific-crtež „Konačna pobjeda nebeske vojske“; 2008. u listopadu i studenome sudjelovao u rezidencijalnom programu u Tokyo Wander Siteu u Tokiju; 2009. dobio Nagradu „Vladimir Nazor“ za izložbu u Umjetničkom paviljonu 2008. „Hodočasnici – vizija mističnih putovanja“; 2009. postao dopredsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu; 2010. postao docent, pa redovni profesor na Katedri za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu; 2011. sudjelovao u sklopu HDLU-a u osmišljavanju, pokretanju i organizaciji 1. Bijenala slikarstva u Zagrebu te oblikovao postav hrvatskog dijela izložbe; 2018. postao je predsjednik je HDLU-a. Od sredine devedesetih sudjelovao u različitim kulturnim i društvenim događanjima i programima kao član komisija ili u procesu organizacije.

 

TOMISLAV BUNTAK povratak