Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

TITANIC: Kronologija jedne legende

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 26.04.2017. / 26.04.2017.

        U sklopu Srijede u Muzeju na rasporedu je predavanje pod nazivom Titanic: Kronologija jedne legende, koje je pripremio Slobodan Novković, dopredsjednik Udruge „Titanic 100“.

        Ovaj „nepotopiv brod iz snova“ još je i danas, 105 godina nakon tragedije koju je doživio, tema mnogim istraživačima, predložak za brojne filmske, literarne i umjetničke uratke, predmet žudnje lovaca na potonula blaga. Njegovo ime postala je istoznačnica za veliku katastrofu, a istina i legenda o sudbini toga broda stalno se isprepliću. U tome ozračju govorit će se i na predavanju, koje prati razvoj događaja od početka gradnje broda u Belfastu 1909. godine, preko njegova isplovljavanja u Southamptonu 10. travnja 1912. godine prema New Yorku, kamo nikada nije doplovio, i dramatičnoga potonuća u sjevernom Atlantiku samo nekoliko dana kasnije, 14. travnja, o čemu će biti najviše riječi. Također, predavač će se osvrnuti i na vrijeme pronalaska njegove olupine 1985. godine, na dubini od 3800 metara, kao i na najnovija otkrića. Poseban naglasak bit će na hrvatskoj strani priče s obzirom na to da je na njemu bilo i tridesetak hrvatskih iseljenika, a na brodu Carpathia, koji je spašavao preživjele, bilo je više od 80 hrvatskih pomoraca, članova posade. Ukratko, prema najavi predavača, spomenut će se nepoznati detalji o najpoznatijemu brodolomu, opovrgnuti neke općepoznate no neistinite ili poluistinite informacije o toj temi, ali i otkriti kakve spone cijelu priču povezuju s Rijekom. 

        Slobodan Novković autor je brojnih članaka na temu Titanica, objavljenih u zemlji i inozemstvu, suradnik vodećih svjetskih Titanic-stručnjaka (kao što su Günter Bäbler, Claes Göran Wetterholm, Brigitte Saar i Phil Gowan) te dopredsjednik Udruge „Titanic 100“, koja u Hrvatskoj organizira niz aktivnosti vezanih uz održavanje spomena na Titanic.

        Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.

TITANIC: Kronologija jedne legende povratak