Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SUZANA HIŽAK: Iz moje perspektive / izložba crteža

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Salon palače Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 09.10.2014. / 02.11.2014.
otvorenje: 19,00 sati

Iz moje perspektive naslov je samostalne izložbe crteža kojom se svojim sugrađanima prvi put predstavlja mlada varaždinska umjetnica Suzana Hižak. Kako je u predgovoru kataloga izložbe istaknula kustosica Elizabeta Igrec, riječ je o svojevrsnom vizualnom dnevniku u kojemu se osjećaji evidentiraju i senzibilno ilustriraju, otkrivajući pritom autoričinu crtačku vještinu i osobni izričaj koji se, kroz jedan tradicionalni medij, ostvaruje u novim i inovativnim rješenjima, navodeći na trag ilustrativnog crteža. Prema neobično spojenim motivskim kombinacijama, s pticama, dimnjacima, oblacima, ribama i ljudskim trupom bez glave, ti su crteži počesto prožeti metafizičkim i fantazmagoričnim značenjima.

        Suzana Hižak (r. 1985. g.), nakon završene Srednje škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, diplomirala je 2009. godine slikarstvo na venecijanskoj Akademiji lijepih umjetnosti, a potom 2013. godine, na istoj Akademiji, i grafički dizajn. Živi i radi u Veneciji.

        Izložba se priređuje u sklopu programa Srijeda u Muzeju, a iznimno se zbog državnog blagdana otvara u četvrtak, 9. listopada, u 19 sati. Crteži Suzane Hižak u varaždinskome muzeju bit će postavljeni za razgled do 2. studenoga ove godine.

 

Anita Peričić

povratak