Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Srijeda u Muzeju: Obitelj Lazar

OSTALO

datum početka/završetka: 21.05.2014. / 21.05.2014.

 

          Tema Srijede u Muzeju, koja se u palači Herzer održava 21. svibnja, je obitelj Lazar, jedna od najvećih darovatelja predmeta za fundus varaždinskoga muzeja, ali zanimljiva i po svojemu društvenom angažmanu u povijesti Varaždina. Kao kožarski obrtnici, pripadnici te obitelji još su od polovice 19. stoljeća sudjelovali u gospodarskom i političkom životu grada, a značajan doprinos dali su i u brojnim kulturnim i karitativnim aktivnostima, gdje su se svojim radom istaknuli u I. hrvatskom dobrovoljnom vatrogasnom zboru, Građanskoj četi te udrugama Varaždinske Hrvatice i Hrvatska žena.

        Glavni gost večeri i sugovornik muzejskoj savjetnici Spomenki Težak je Stanko Lazar, koji je nastavio obiteljsku tradiciju u društvenim gradskim događanjima, osobito kao pjevač u nekoliko varaždinskih zborova. Uz to što je Muzeju darovao brojne predmete iz obiteljske ostavštine, među kojima su fotografije, narodne nošnje, tehničke naprave i različiti dokumenti, on je muzealcima i istraživačima važan izvor informacija i pomagač u prikupljanju podataka o varaždinskoj povijesti.

        Članovi obitelji Lazar i danas obogaćuju kulturni život Varaždina i to ponajprije kao vrsni i ugledni glazbenici, pa će se u glazbenom dijelu večeri predstaviti i ansambl Camerata Garestin, u kojemu nastupaju Krešimir, Ivana i Zvonimir Lazar sa svojim kolegama Krešimirom Hassom i Danijem Bošnjakom.

        Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

povratak