Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SRIJEDA U MUZEJU: Himalaja Stipe Božića

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 03.06.2015. / 05.07.2015.
otvorenje: 19,00 sati, predavanje u 20,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin, Etnografski muzej u Splitu

         Izložba obuhvaća fotografije, alpinistička pomagala, ali i različite religijske, tradicionalne i uporabne predmete koje je naš proslavljeni alpinist donio sa svojih ekspedicijskih putovanja penjući se na najviše planinske vrhove Himalaja, na području Nepala, Tibeta i Pakistana. Njegova autorska izložba, kojoj je organizator Etnografski muzej u Splitu, gdje je i prvotno prikazana 2013. godine, u fokus stavlja etnološki, odnosno kulturološko-antropološki aspekt, koji je Stipe Božić dokumentirao prikupljajući predmete, ali i bilježeći život tamošnjih ljudi foto aparatom i video kamerom, nastojeći dočarati životni sklad i suodnos čovjeka i prirode na tom prostoru.

        Stipe Božić jedan je od najuspješnijih hrvatskih ali i svjetskih alpinista, koji se popeo na tri najviša svjetska vrha: Mount Everest, K2 i Kangcenjungu, odnosno bio je na najvišim vrhovima svih sedam kontinenata. Osim planina, spustio se i na dubinu od 1395 metara u Lukinoj jami na Velebitu, pa je i svojevrstan rekorder uzme li se u obzir ta dubina ispod površine zemlje i visina najvišega planinskoga vrha Mount Everesta. S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama je stigao i na Sjeverni pol. Na svojim putovanjima snimio je mnoštvo fotografija, od koji je mnoge izlagao na samostalnim i skupnim izložbama. Također je i autor mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona i kalendara te triju knjiga: Put na vrh svijeta, Sedam vrhova i K2 Trijumf i tragedija. Profesionalnom kamerom snimio je kilometre filmskog i video materijala u najnepoznatijim dijelovima svijeta; čak dva puta na samom vrhu Mount Everesta. Režirao je i više od stotinu dokumentarnih filmova u sklopu serijala: Sedam vrhova, Dubine, krš i more, Planine Hrvatske, Pustinje svijeta, Nazovi 112 i Let nad Hrvatskom, prikazanih na HTV-u.  Sudjelovao je i na mnogim međunarodnim festivalima, gdje je u Trentu 1999. godine nagrađen njegov film Reticent Wall kao najbolji sportski dokumentarni film, dok je film Dhaulagiri Express nagrađen na festivalima u Italiji, Slovačkoj i Austriji.

        Uz Stipu Božića, autora fotografija i teksta u katalogu Himalaja, u realizaciji istoimene izložbe sudjelovala je kustosica Ivana Vuković iz Etnografskog muzeja u Splitu, a suradnice za pripremu izložbe u Varaždinu su Jelena Rančić i Dina Missoni iz Gradskog muzeja Varaždin.

        Nakon otvorenja izložbe Stipe Božić održat će i prigodno predavanje, u multimedijskoj dvorani u palači Herzer, s početkom u 20.00 sati. Tijekom trajanja izložbe prodavat će se letak Himalaja Stipe Božića, po minimalnoj cijeni od 5,00 kuna, a sav novac prikupljen od prodaje uplatit će se na žiro-račun UNICEF-a (2360000-1501092532) za pomoć djeci u Nepalu, zemlji nedavno pogođenoj katastrofalnim potresom.

 

SRIJEDA U MUZEJU: Himalaja Stipe Božića povratak