Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Srijeda u Muzeju: Grofica Lujza

OSTALO

datum početka/završetka: 14.10.2015. / 14.10.2015.

          U sklopu Srijede u Muzeju, organizira se predavanje o grofici Lujzi Erdödy , jednoj od najznačajnijih osoba iz povijesti Novog Marofa s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Uz predavanje će biti predstavljen i projekt "Grofica Lujza", kojim se kroz nekoliko aktivnosti promiče spomen na tu dobročiniteljicu, utemeljiteljicu zaklade za siromašne i podupirateljicu raznih humanitarnih udruga, škola i crkava na novomarofskom području.  

        Grofica Lujza r. Drasche-Wartinberg (Beč, 1853. – Obermais, 1924.), nakon udaje za grofa Rudolfa Erdödyja 1881. godine, doselila je u Novi Marof, gdje je započela svoje humanitarno djelovanje. Među ostalim, zaslužna je za otvaranje školske kuhinje u Općoj pučkoj školi u Madžarevu i bolnice Sv. Marije de la Salute u Možđencu. Još za života za svoj rad i iskazano čovjekoljublje primila je visoko odlikovanje od pape Pija X.  

        Projekt "Grofica Lujza" predstavit će Tibor Martan, pod čijim je vodstvom tijekom protekle godine na području Novog Marofa održano nekoliko događanja s tim u vezi, i Dubravka Baneković, koja će kroz dramsku izvedbu ocrtati zanimljivosti iz života grofice Lujze.

        Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. 

 

Srijeda u Muzeju: Grofica Lujza povratak