Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Srijeda u muzeju - ožujak 2015.

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 04.03.2015. / 25.03.2015.
vrijeme održavanja: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

SRIJEDA, 4. 3. 2015., 19.00 sati, Palača Herzer
DANI FRANKOFONIJE
Lyon / Guignol, vječni lutak iz Lyona
predstavljanje
Lyon, jedan od najvećih gradova u Francuskoj, nekoć  tekstilno središte za proizvodnju svile, danas je uz industrijske značajke i veliko prometno čvorište, sjedište Interpola, gastronomski centar vina i sira, a i grad iz kojega su potekle mnoge poznate osobe: J. M. Jacquard, braća Lumiere, A. de Saint-Exupery, A. M. Ampere i drugi. Svjetsku slavu donio mu je i lutak Guignol koji već više od dva stoljeća utjelovljuje nacionalni francuski duh; po njemu su kasnije nazvane i sve ručne lutke toga tipa. Djelić lionske prošlosti, njegove bezvremenske vrijednosti i začudnog ozračja donosimo na prigodnom predavanju uz slikovnu prezentaciju.
Suorganizator: Francuski klub Varaždin.

 

 

SRIJEDA, 11. 3. 2015., 19.00 sati, Salon palače Sermage
LUKO PALJETAK
Slike za Liliput
otvorenje izložbe
Nakon premijere u Dubrovniku, a prije negoli će krenuti u Koprivnicu, Šibenik, Požegu i Vukovar, poznatog hrvatskog pjesnika, prevoditelja, redatelja, pisca za djecu i akademika Luku Paljetka predstavljamo kao likovnog umjetnika i u Varaždinu. Premda se održava u šest gradova, ova izložba u svakome od njih bit će drukčija i jedinstvena jer je čini 1111 minijaturnih kolaža izvedenih na tabletama za insekticidne električne aparate, dimenzija 22 x 35 milimetara (!), čiju će konačnu formu odrediti svaki pojedini pristup u oblikovanju postava.

 

 

SRIJEDA, 18. 3. 2015., 19.00 sati, Palača Sermage
IVAN GENERALIĆ: Prije slike – crtež
Iz zbirke umjetnina Vladimira Malogorskog
otvorenje izložbe  
U zbirci poznatoga varaždinskog kolekcionara Vladimira Malogorskog nalazi se 1544 djela akademskih umjetnika i umjetnika hrvatske naive, koje smo djelomično kroz nekoliko tematskih izbora već imali prilike predstaviti u Muzeju. Ovom prigodom izdvojili smo oko dvjesto crteža Ivana Generalića, začetnika suvremene hrvatske naivne umjetnosti. Crteži su nastali kao predlošci za njegova slikarska djela, od kojih su mnoga našla svoje mjesto u uglednim svjetskim galerijama i privatnim zbirkama.

 

 

 

SRIJEDA, 25. 3. 2015., 19.00 sati, Palača Herzer
BURGOLOGIJA – Srednjovjekovni gradovi kontinentalne Hrvatske
predstavljanje knjige
 Arhitekt dr. sc. Zorislav Horvat dugi niz godina posvetio je istraživanju srednjovjekovnih gradova u kontinentalnoj Hrvatskoj, prikupljajući podatke na terenu, često vrlo nepristupačnom, kao i u mnogim institucijama. Pritom je nailazio na građevine različitoga stupnja očuvanosti na kojima je snimao detalje, zidove i pozicije, nakon čega ih je analizirao i pokušao sintetizirati u sliku nekadašnjeg izgleda. Dio toga materijala je periodično publiciran, a u knjizi Burgologija autor je svoja opsežna istraživanja objedinio u cjelinu.
U predstavljanju knjige uz autora sudjeluje doc. dr. sc. Zlatko Karač s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i predstavnik nakladnika knjige UPI 2M+.
Suorganizator: Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.


Ulaz na programe Srijeda u Muzeju je besplatan. 

Veselimo se Vašem dolasku!

 

Srijeda u muzeju - ožujak 2015. povratak