Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SREDNJOVJEKOVNA FORTIFIKACIJSKA ARHITEKTURA Strukturne odrednice (materijal kamen i opeke)

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 24.10.2018. / 24.10.2018.

         U sklopu Srijede u Muzeju, održava se predavanje o srednjovjekovnoj fortifikacijskoj arhitekturi, na kojemu će se analizirati i prezentirati  načini zidanja i primjene tehnike obrade građevinskih materijala, kamena i opeka, korištenih u izgradnji plemićkih gradova, utvrda i kaštela na području Slavonije i zapadnog Srijema. Predavanje je pripremio povjesničar umjetnosti i konzervator Ratko Ivanušec, na temelju svojih višegodišnjih terenskih istraživanja i analiza na tome području.  

        Srednjovjekovni plemićki gradovi, utvrde i drugi fortifikacijski sklopovi najugroženija su i najranjivija skupina naše graditeljske baštine. Danas su to uglavnom ruševni ostaci arhitektonskih cjelina građenih na našim prostorima u razdoblju od 13. do 16. stoljeća, za čiju je valorizaciju, uz morfološke i tipološke karakteristike, jedan od bitnih elemenata analiza gradivih materijala i načina zidanja. Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura određena je svojim vremenom, financijskom moći investitora, znanjem arhitekata graditelja i cehovskih majstora, a ponajprije i gradivim materijalima, kamenu, opeci ili drvetu, o čemu je ovisna i njezina postojanost.

        Svoja konzervatorska istraživanja srednjovjekovne fortifikacijske strukture u Slavoniji i zapadnom Srijemu Ratko Ivanušec ilustrirao je i informativnom izložbom, popraćenom kratkim filmom, u čemu je kao suautor sudjelovao arhitekt dr. sc. Zorislav Horvat.

        Predavanje počinje u 19 sati, a izložba će u multimedijskoj dvorani ostati postavljena za razgled do 4. studenoga ove godine. 

SREDNJOVJEKOVNA FORTIFIKACIJSKA ARHITEKTURA  Strukturne odrednice (materijal kamen i opeke) povratak