Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Šošteraj / Priče o cipelama iz Gradskog muzeja Varaždin

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Stari grad
datum početka/završetka: 22.12.2021. / 15.04.2022.
otvorenje: u 19 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

          Posljednji ovogodišnji program Gradskog muzeja Varaždin je izložba „Šošteraj / Priče o cipelama iz GMV-a“, koja se u prostoru Staroga grada priređuje u sklopu ciklusa „Nešto staro, nešto novo“, a nastala je u suradnji kustosice u GMV-u Jelene Rančić i dr. sc. Suzane Kutnjak-Mravlinčić, više predavačice na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Studijska jedinica Varaždin, suradnoj ustanovi na ovom projektu.

        Čizma glavu čuva, šubara je krasi stara je narodna poslovica koja govori da je udobna, funkcionalna i dobro napravljena obuća od davnina imala važnu ulogu za čovjeka. Izradom obuće u prošlosti su se bavili postolari, a njihova se uloga mijenja i smanjuje nakon industrijske revolucije. Razvojem tehnologije i novih materijala proizvodnja se ubrzala, no sam proces oblikovanja i konstrukcije obuće u osnovi je ostao vrlo sličan onomu iz prošlosti.

        Kroz odabir izložaka, spoj starog i novog, prikazuju se kontinuitet i mijene u izradi obuće od prošlosti pa sve do danas. Iz muzejskog fundusa izdvojeni su predmeti vezani uz cehovsku i obrtničku proizvodnju cipela, postolarski alati, cilinderica i priručnici, kao i primjerci cipela te likovni prikazi iz prošlosti.

        U posebnoj cjelini predstavljaju se i cipele mladih dizajnerica obuće Sare Stojko i Dore Kranjec. Njihove su cipele izrađene kao završni, diplomski radovi studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Studijska jedinica Varaždin, smjer Dizajn obuće. Dodatni sadržaj je i film Vedrana Hunjeka, iz kojeg se saznaju pojedinosti o cjelokupnom procesu nastanka cipela danas, od ideje do realiziranog prototipa.

        Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.

 

Napomena:

Otvorenje i razgled izložbe priređuju se uz propisane/preporučene epidemiološke mjere.

Šošteraj / Priče o cipelama iz Gradskog muzeja Varaždin povratak