Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

RENATA POLJAK Partenza (Odlazak) i Yet Another Departure (Još jedan odlazak)/ predstavljanje projekata uz izložbu Terra Incognita

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 08.05.2019. / 08.05.2019.

        U sklopu Srijede u Muzeju istaknuta hrvatska multimedijska umjetnica Renata Poljak predstavlja svoje veće recentne filmske projekte, fotografske kolaže i radove, okupljene na izložbi Terra Incognita, trenutačno postavljenoj u Gradskome muzeju Varaždin (do 19. svibnja). Riječ je o filmu Partenza (Odlazak) iz 2016. i filmu Yet Another Departure (Još jedan odlazak) iz 2018. godine, o potapanju admiralskog broda „Vis“ u akvatoriju Brijuna u službi podvodne atrakcije. Autorica je svoju izložbu naslovila Terra Incognita, terminom kojim se u prošlosti označavao neistraženi teritorij jer, kako ističe, teritorij se može sagledavati kroz ljepotu fotografske snimke, numeričkoga geografskog položaja, povijesnog naslijeđa i značenja, što su odrednice i u njezinim djelima iz najnovijeg ciklusa. U tim poveznicama autorica se referira na lokalne i globalne političke, ekonomske i socijalne fenomene.

        Renata Poljak (Split, 1974.) umjetnica je koja radi u području videa, filma, fotografije i instalacije. Završila je Umjetničku akademiju u Splitu, a poslijediplomski studij na L’école régionale des beaux-arts u Nantesu. Realizirala je nekoliko umjetničkih rezidencijalnih programa u New Yorku, San Franciscu i Beču te u Parizu, u kojemu je više godine živjela i radila. Održala je 30-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, između ostalih u Parizu, New Yorku, Milanu, Montrealu i Bratislavi, a Centre Georges Pompidou prikazao je retrospektivu njezinih filmova. Dobitnica je desetak nagrada i priznanja, među kojima je i nagrada za najbolji film na festivalu Black Box u Berlinu i T-HT nagrada u Zagrebu. 

        S obzirom na spriječenost dolaska na otvorenje izložbe u GMV-u (10. travnja), svoje umjetničko stvaralaštvo i radove s izložbe Terra Incognita Renata Poljak pobliže će predstaviti u Srijedi u Muzeju. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. 

RENATA POLJAK  Partenza (Odlazak) i Yet Another Departure (Još jedan odlazak)/ predstavljanje projekata uz izložbu Terra Incognita povratak