Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

RAJKO NOVAK: Magična snaga oblika

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Stari grad, Šetalište J. J. Strossmayera 1
datum početka/završetka: 01.06.2016. / 26.06.2016.
otvorenje: 19,00 sati

      U sklopu Srijede u Muzeju, 1. lipnja, u Starom gradu, otvara se izložba skulptura Rajka Novaka pod nazivom Magična snaga oblika. Autor je u likovnom životu Varaždina prisutan već dvadesetak godina, a ovo mu je prva samostalna izložba u varaždinskome muzeju, na kojoj se predstavlja sa skulpturama nastalima u posljednjih desetak godina. Izložba obuhvaća tridesetak radova okupljenih u ciklusima Ritter, Bik, Strijelac i Gral te nekoliko njih u zasebnim temama s animalnim prikazima i ljudskom figurom. Među izloženim skulpturama je i rad Ritter X., nagrađen 2011. godine Godišnjom nagradom LUV-a.   

        Rajko Novak (r. 1951., Varaždin) prvi put je izlagao još u svojim srednjoškolskim danima na zajedničkim izložbama s Goranom Merakšom, Antunom Borisom Švaljekom i drugim učenicima prof. Vere Kuntner, voditeljice likovne grupe na varaždinskoj Gimnaziji. Bez obzira na to što likovni put nije nastavio u profesionalnom smislu, svoju likovnu kreativnost je i nadalje razvijao, usmjerivši je na izradu uporabnih predmeta (nakita, svjetiljki, svijećnjaka i dr.) te oblikovanje skulptura, uglavnom u kovini, koja je i njegova dominantna likovna forma.

        O stvaralaštvu Rajka Novaka muzejska savjetnica i autorica predgovora, koncepcije i likovnog postava izložbe Ljerka Šimunić istaknula je kako umjetnik figuralne prikaze izražava u potpunoj slobodi likovne interpretacije, transformira ih u ekspresionističke, alegorijske i apstraktne kompozicije preuzete iz srednjovjekovnog znakovlja i životinjskog svijeta. Kada polazi od objektivne stvarnosti u prezentaciji koherentnih skupina, kao i kada se u njegovim objektima raspoznaju oblici organičkog podrijetla i pojava u prirodi, autor je dosljedan u selekciji vizualnih elemenata u oblikovanju. 

 

RAJKO NOVAK: Magična snaga oblika povratak