Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Prof. dr. sc. ZVONIMIR JURAS / Pionir surdologije i znanstvenik svjetskoga glasa

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 30.05.2018. / 30.05.2018.
Organizator: Gradski muzej Varaždin, Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije

          U sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje posvećeno prof. dr. sc. Zvonimiru Jurasu, pioniru surdologije i znanstveniku svjetskoga glasa.

        Povijesna istraživanja vezana uz djelovanje šire zajednice i pojedinaca u pristupu osobama s invaliditetom i njihova uključivanja u različita područja ljudske djelatnosti na širem varaždinskom području su skromna, no posljednjih godina sve češća. Ističući potrebu da se sustavno istraži djelovanje pojedinaca i udruga, ovim predavanjem želi se ukazati na osobnost i djelovanje Zvonimira Jurasa (1924. – 2004.), doktora znanosti s područja surdologije, znanstvene discipline koja se bavi rehabilitacijom osoba s oštećenim sluhom, prvog psihologa za osobe oštećena sluha, predavača na mnogim visokoškolskim ustanovama i jednog od osnivača i prvih predavača na tek osnovanoj Višoj defektološkoj školi u Zagrebu, danas Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Od 2005. godine njegovu ostavštinu čuva Gradski muzej Varaždin.

        Život i djelo prof. dr. sc. Zvonimira Jurasa kroz njegova osobna, stručna i znanstvena postignuća, sačuvane radove i predmete koji govore o povijesnom razvoju pristupa osobama oštećena sluha u Hrvatskoj predstavit će književnik i publicist mr. sc. Ernest Fišer, predsjednica Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe Mirjana Juriša, umirovljeni muzejski savjetnik Miroslav Klemm i muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak

        Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Prof. dr. sc. ZVONIMIR JURAS / Pionir surdologije i znanstvenik svjetskoga glasa povratak