Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

PREDSTAVLJANJE DONACIJE JAPANSKIH LUTAKA / Donatorica: gospođa Miki Takamatsu iz Tokija

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 27.09.2018. / 03.10.2018.
vrijeme održavanja: u 18 sati

Kao popratni program 48. Varaždinskih baroknih večeri, bit će predstavljena donacija japanskih lutaka gospođe Miki Takamatsu iz Tokija. Riječ je o Hina lutkama, koje je gospođa Takamatsu poklonila Gradskome muzeju Varaždin, potaknuta izložbom „Lutke Japana“, održanom prošle godine u palači Herzer.

 

Izložbu je Gradski muzej Varaždin realizirao u studenom 2017. godine, u suradnji s Veleposlanstvom Japana u RH i Japan Foundationom.  Izloženih 70-ak primjeraka predstavilo je tisućljetnu japansku kulturu izrade i darovanja lutaka, povezanih s tradicionalnim japanskim kazalištem i obiteljskim običajima. Izložba je pobudila veliko zanimanje posjetitelja, a u Hrvatskoj je predstavljena jedino u Varaždinu, i to između gostovanja u Sankt Peterburgu i Moskvi.

 

U donaciji gospođe Takamatsu je 15 lutaka, koje je dobila od djeda i bake prilikom svog rođenja. Cjelina prikazuje život cara i carice na dvoru, a njihova odjeća temelji se na onoj koju su nosili plemići u razdoblju Heian 800. – 1200. godine. Takve lutke u obiteljskim kućama prikazuju se / izlažu svake godine 3. ožujka, na Dan djevojčica (Hina Matsuri), kao znak molitvi za sreću njihovih kćeri.

 

Donacija je ovih dana stigla u Varaždin, a dio troškova transporta, uz Gradski muzej Varaždin, osigurao je Koncertni ured Varaždin.

U svečanom predstavljanju donacije gospođe Takamatsu sudjeluju predstavnici Varaždinskih baroknih večeri i Gradskog muzeja Varaždin.

Lutke će biti izložene u palači Sermage do završetka Varaždinskih baroknih večeri i do tada se mogu besplatno razgledati u radno vrijeme Muzeja.

 

PREDSTAVLJANJE DONACIJE JAPANSKIH LUTAKA / Donatorica: gospođa Miki Takamatsu iz Tokija povratak