Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

OMNIA MEA MECUM PORTO / SVE SVOJE NOSIM SA SOBOM Franjo Košćec i 60 godina djelovanja Entomološkog odjela GMV-a

OSTALO

datum početka/završetka: 26.11.2014. / 26.11.2014.
Organizator: Gradski muzej Varaždin

Ove godine obilježava se 60 godina od osnutka Entomološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin, a toj obljetnici posvećena je i Srijeda u Muzeju 26. studenoga, s prigodnim predavanjem o djelovanju toga Odjela i naglaskom na njegova utemeljitelja prof. Franju Košćeca.

        Franjo Košćec (Donji Paukovec, 1882. – Varaždin, 1968.), profesor prirodopisa, bio je nastavnik i pedagog, zoolog-entomolog, florist, izumitelj, crtač i muzealac. U Varaždin je došao 1909. godine kao namjesni učitelj na Gimnaziji, gdje je radio do umirovljenja 1946. godine. Istodobno je bio i terenski istraživač, a kroz desetljeća je prikupio na desetke tisuća entomološkog i drugog biološkog materijala, od kojih je ostalo sačuvano oko 35.000 primjeraka. Materijal je uglavnom sakupljao u varaždinskoj okolici, na livadama i šumama oko Drave te na dijelovima Ivančice i Ravne gore, objedinivši ga u jedinstvene zbirke koje su danas važan dokument o fauni sjeverozapadne Hrvatske iz prve polovice 20. stoljeća.

        Upravo te zbirke postale su i temelj osnutka Entomološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin, otvorenog u palači Herzer 1954. godine. Njegov osnivač Franjo Košćec bio je prvi kustos na tom odjelu sve do 1962. godine, kada ga je naslijedila kći Ružica Košćec koja je tamo radila do 1980. godine. Cjelokupnu prirodoslovnu ostavštinu, s entomološkim zbirkama, herbarijem, instrumentarijem, bibliotekom, rukopisima, crtežima i nastavnim pomagalima, prof. Košćec darovao je Gradskom muzeju 1959. godine.

        Stalni postav Entomološkog odjela tijekom šest desetljeća je doživio nekoliko promjena, bio je zatvoren tijekom ratne opasnosti za Domovinskog rata, a njegova opsežnija obnova provedena je tijekom 1990-ih godina, kada je nakon obnove postav ponovo otvoren 1998. godine i to pod nazivom Svijet kukaca. Današnji stalni postav Svijet kukaca uređen je suvremenim muzeološkim pomagalima, otprije nekoliko godina njegov sastavni dio je i cjelina Dodirom do spoznaje, namijenjena slijepim i slabovidnim osobama, no i nadalje njegovu osnovu čine jedinstvene zbirke prof. Košćeca.

        Predavanje o 60. obljetnici Entomološkog odjela GMV-a održava se u palači Herzer (Franjevački trg 6), od 19 sati, a pripremila ga je muzejska savjetnica Antica Bregović.

povratak