Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

OKO STOLA / Crtice iz povijesti blagovanja uz izložbu Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10, Varaždin
datum početka/završetka: 19.04.2023. / 19.04.2023.

        U sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje pod nazivom Oko stola, na kojemu će se na primjerima s izložbe Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju govoriti o povijesti blagovanja, odnosno o tome kako je kroz nekoliko tisućljeća društvo mijenjalo svoje navike i oblike (ne)prihvatljivog ponašanja za stolom.

        Mijenjali su se namještaj, materijali i oblici posuđa, kao i pribor za jelo, a izbor namirnica ovisio je, kao i danas, o financijskim prilikama i modi nekog vremena. Kroz povijest se jelo od poda do stola, od prstiju do pribora, pri čemu nam je danas namjena nekih od jedaćih pomagala iz prošlosti teško raspoznatljiva. Mnogi su recepti, pomagala za jelo ili vještine, poput umjetnosti slaganja ubrusa, danas zaboravljeni, no još uvijek, kao i u prošlosti, oko stola želimo uživati u dobroj hrani i dobrom društvu.

        Predavanje je pripremila Jelena Rančić, kustosica na Kulturno-povijesnom odjelu GMV-a i jedna od autorica izložbe Dobar tek!. Ona će dio vremena odvojiti i za procjenu odabranih predmeta iz servisa za jelo iz obiteljskih ostavština, koje posjetitelji mogu donijeti na predavanje i saznati čuvaju li u svom domu „blago“ ili tek žlicu od alpake.

        Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

OKO STOLA / Crtice iz povijesti blagovanja uz izložbu Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju povratak