Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

OD KRUNE DO KUNE USUSRET EURU / Papirni novac u Varaždinu

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 30.11.2022. / 30.11.2022.

        U posljednjoj ovogodišnjoj Srijedi u Muzeju, na predavanju pod nazivom Od krune do kune ususret euru dr. sc. Vladimir Huzjan govorit će o papirnatim novčanicama koje su se kroz povijest koristile u Varaždinu i na kojima su bili varaždinski motivi.

        U Varaždinu se papirni novac upotrebljava tek u novije vrijeme, od prve polovice 19. stoljeća, kada se kao formalni način plaćanja uvodi u Carevini Austriji i Hrvatsko-ugarskom kraljevstvu. Varaždinci su koristili guldene, forinte i krune, potom jugoslavenske dinare, koje su tijekom Drugoga svjetskog rata zamijenile kune, a onda su se u poraću ponovno javili jugoslavenski dinari. Tek je po uspostavi samostalne Republike Hrvatske uvedena prijelazna valuta, hrvatski dinar, koju je zamijenila kuna.

        Na predavanju će se analizirati i fenomen novčanice od 5 kuna, tiskane u RH 1993. godine, sa zrcalnim prikazom Staroga grada, koja je potom i povučena iz optjecaja. S obzirom na to da će u siječnju 2023. godine hrvatsku kunu zamijeniti euro, posjetitelji će imati prigode doznati i nešto o motivima na novčanicama eura, između ostalog, i zašto na reversu nema jadranskih otoka.

        Predavanje, koje Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin organiziraju uz Dan grada Varaždina, počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

OD KRUNE DO KUNE USUSRET EURU / Papirni novac u Varaždinu povratak