Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Obnova glavnog oltara u franjevačkoj crkvi u Varaždinu

OSTALO

datum početka/završetka: 01.04.2015. / 01.04.2015.

        Srijeda u Muzeju, u travnju, započinje predavanjem na temu obnove glavnog oltara u franjevačkoj crkvi u Varaždinu.

 

        Glavni oltar sv. Ivana Krstitelja datira iz prijelaza 17. u 18. stoljeće i uz propovjedaonicu je najstariji i najvrjedniji dio inventara varaždinske franjevačke crkve. Izradili su ga mariborski stolari i kipari, a pozlatili zagrebački pozlatari. Njegova izvorna crna monokromna površina s pozlaćenim ukrasnim elementima i skulpturama tijekom 19. i 20. stoljeća bila je prekrivena debljim, vrlo neuglednim slojevima uljanih boja, a dodatna oštećenja  nastala su djelovanjem drvnih nametnika u sloju konstrukcije i oplate, ali i vlage koja se iz kripte dizala do donjih slojeva konstrukcije zbog čega mu je bila narušena statika.

 

        Zahtjevna obnova oltara, s opsežnim konzervatorsko-restauratorskim radovima, započela je 2009. godine, pod stručnim vodstvom Restauratorskog centra u Ludbregu, u okviru Hrvatskoga restauratorskog zavoda, pri čemu je naglasak stavljen na konstruktivnu i stolarsku sanaciju da bi se ponajprije otklonila oštećenja koja su prijetila njegovu urušavanju. Daljnja faza projekta obnove obuhvaća radove na pozlaćenim površinama oltara, skulpturama i slikama, s ciljem prezentacije izvornog izgleda.

 

        U predavanju u sklopu Srijede u Muzeju bit će govora o tome kako su tekle pripreme na izradi dokumentacije, do kojih se rezultata došlo u konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima te o opsegu dosad izvedene stolarske sanacije i restauratorskih radova.

 

        Predavanje je pripremila Venija Bobnjarić-Vučković, konzervatorica-restauratorica i voditeljica  Restauratorskog centra u Ludbregu. Ulaz je besplatan.  

 

Obnova glavnog oltara u franjevačkoj crkvi u Varaždinu povratak