Gradski muzej Varaždin

O PLEMIĆKIM OBITELJIMA BOMBELLES I VUČETIĆ NA VARAŽDINSKOM PODRUČJU

OSTALO

datum početka/završetka: 13.05.2015. / 13.05.2015.
Organizator: Gradski muzej Varaždin

      Plemićke obitelji Bombelles, Rauch i Vučetić, nekadašnji vlasnici dvoraca Opeka i Donji Martijanec, iz čijih redova potječu i istaknuti dionici političkog, gospodarskog i kulturnog života u Hrvatskoj tijekom razdoblja druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća, tema su predavanja u sklopu Srijede u Muzeju.

        Zahvaljujući njima, a osobito Bombellesima, u fundusu Gradskog muzeja Varaždin nalazi se vrijedna građa povezana s ovim obiteljima i to fotografije, nekoliko slika i notni zapisi. Nadasve je vrijedna zbirka knjiga, s oko tri tisuće naslova na nekoliko jezika, iz područja književnosti, ali i prirodnih i društvenih znanosti, među kojima ima i raritetnih izdanja. Taj knjižni fond obitelj Bombelles u Muzeju se čuva u originalnim knjižničnim ormarima, koji su nedavno i restaurirani. Obitelj Bombelles zaslužna je i što se u varaždinskome muzeju nalazi pozitiv Rudolfa Rapoldta iz 1668. godine, jedan od najvrjednijih i najatraktivnijih izložaka u utvrdi Stari grad, ujedno i zaštitni znak Varaždinskih baroknih večeri.

        O obiteljima Bombelles, Rauch i Vučetić te njihovu udjelu u hrvatskoj povjesnici na predavanju će govoriti muzejska savjetnica Spomenka Težak, a o građi u fundusu varaždinskoga muzeja, povezanoj s ovim obiteljima, dokumentaristica Petra Marincel.

        Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

 

O PLEMIĆKIM OBITELJIMA BOMBELLES I VUČETIĆ NA VARAŽDINSKOM PODRUČJU povratak