Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

NENAD OPAČIĆ: Skulpture 2016. – 2019. / ČAKOVEC – VARAŽDIN – PRELOG

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg Miljenka Stančića 3
datum početka/završetka: 15.06.2019. / 15.09.2019.
otvorenje: u 12 sati

        U suradnji Gradskog muzeja Varaždin, Muzeja Međimurja Čakovec i Muzeja Croata insulanus grada Preloga organizira se izložba skulptura Nenada Opačića, kojom taj istaknuti hrvatski umjetnik obilježava 70 godina života i 55 godina od svoje prve samostalne izložbe, održane 1964. u varaždinskom HNK-u. Izložba obuhvaća radove nastale u razdoblju od 2016. do 2019. godine, a nakon premijernog održavanja u Muzeju Međimurja Čakovec, bit će postavljena u Gradskome muzeju Varaždin, gdje se u palači Sermage otvara u subotu, 15. lipnja, u 12 sati. Realizaciju cjelokupnog projekta financijski su podržali Ministarstvo kulture RH te gradovi Čakovec, Varaždin i Prelog.    

        I u svom recentnom ciklusu (posebice u onome naslovljenome „Kiborg“) Opačić nastavlja, kako to navodi u predgovoru likovni kritičar Milan Bešlić „problematizirati istu egzistencijalističku temu, ne mijenjajući problemsko ishodište, već ga produbljuje, otkrivajući u kiparskom diskursu nove značenjske vrijednosti. Iznimno značajna dionica otkriva i kipara Opačića kojega sada usustavljujemo u onu maestralnu kiparsku liniju, koju su oblikovali u istim materijalima (u metalu, najviše u željezu i čeliku) suvremeni europski i hrvatski kipari: Chillida, Cesar, David Smith, Syd Carpenter, Bernar Venet, Džamonja, Luketić, Stahov, Stošić, i dr. (...) Kiparske forme Nenada Opačića sažimaju tragizam svakodnevnog destruiranja ljudskosti u čovjeku i reduciranja njegove humanističke supstancije. I to otuđenje od vlastite ljudske prirode u puki funkcionalizam i mehaničko ponavljanje jednoličnog ritma života, oblikuje robotiziranog čovjeka u „Kiborga“. Upravo tu apsurdnost postojanja i egzistencijalistički tragizam, kipar problematizira u ovom ciklusu skulptura, oblikujući od tamnih dubina čovjeka i tajanstvenosti njegova bića, sublimne kiparske forme.“    

        Nenad Opačić, slikar i kipar (r. 1949., Varaždin), diplomirao je 1972. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Raula Goldonija. Profesori su mu bili Ljubo Ivančić, Ferdinand Kulmer, Ivo Šebalj, Matko Peić i drugi. Od 1972. do 1975. bio je suradnik u majstorskoj radionici prof. Krste Hegedušića. Ostvario je više od 80 samostalnih i sudjelovao na više od 200 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radi kao samostalni umjetnik, aktivan je na hrvatskoj kulturnoj sceni te je dobitnik brojnih nagrada i priznanja. U svojoj galeriji i atelijeru u Varaždinu priređuje vlastite izložbe i promovira glazbenike, pjesnike i filozofe. Godine 2009. o njegovu stvaralaštvu objavljena je monografija autora Zdenka Rusa i Đuke Opačića.

        Izložba skulptura Nenada Opačića u Gradskome muzeju Varaždin postavljena je za razgled do 15. rujna,  nakon čega se u listopadu otvara u Muzeju Croata insulanus u Prelogu.    

NENAD OPAČIĆ: Skulpture 2016. – 2019. /  ČAKOVEC – VARAŽDIN – PRELOG povratak