Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Nagrada „Vladimir Nazor“ za izložbu Tenebroso

OSTALO

datum početka/završetka: 20.05.2021. / 20.05.2021.

ZLATKO KOPLJAR, DOBITNIK GODIŠNJE NAGRADE „VLADIMIR NAZOR“ ZA IZLOŽBU TENEBROSO, ODRŽANU U GRADSKOME MUZEJU VARAŽDIN TE POSTAVLJANJE SKULPTURE K19 U ŠETALIŠTU VATROSLAVA JAGIĆA U VARAŽDINU

 

        Zatko Kopljar, jedan od najznačajnijih hrvatskih multimedijalnih umjetnika međunarodno priznatog ugleda, dobitnik je Godišnje nagrade „Vladimir Nazor“ za 2020. godinu na području likovnih i primijenjenih umjetnosti za izložbu pod nazivom Tenebroso, održanu u Gradskome muzeju Varaždin.

        Izložba je bila postavljena u Galeriji umjetnina u palači Sermage GMV-a od 14. listopada 2020. do 10. siječnja 2021. godine, nakon prethodno održane retrospektive u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a osmišljena je kao kritička retrospektiva s izborom Kopljarovih radova prema kustoskom konceptu povjesničara umjetnosti Branka Franceschija. Vodeći se zadanošću galerijskog prostora GMV-a, odabrani su radovi koji snažnim kontrastom svjetla i tame i/ili silovitom akcijom ističu dramatičnost umjetnikovog svjetonazora i stvaralaštva. Naziv izložbe referenca je na istoimeno dramatično slikarstvo koje je obilježilo razdoblje baroka, stoga su barokni Varaždin i palača Sermage, kako je istaknuo B. Franceschi, izvrsni prostor prezentacije koncepta. Izložba je predstavila sve medije u kojima je Kopljar stvarao tijekom triju dekada svoga umjetničkog rada, od proširenog shvaćanja pojma slike preko performansa i instalacija do fotografije i videa.

        Osim izložbe Tenebroso, u Godišnju nagradu „Vladimir Nazor“ Zlatku Kopljaru uključeno je i postavljanje skulpture K19 u Šetalištu Vatroslava Jagića nasuprot varaždinske sinagoge, koju je umjetnik donirao Varaždinu i Varaždincima. Skulptura se sastoji od cigli koje su izrađivali zatočenici koncentracijskog logora u Jasenovcu i trajni je spomen na žrtve fašizma u Hrvatskoj 1941. – 1945. godine. Donacija je realizirana na poticaj ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin mr. Ivana Meseka tijekom održavanja Kopljarove izložbe u Varaždinu, a troškove njezina postavljanja snosio je Grad Varaždin.  

        Zlatko Kopljar (r. 1962, Zenica) diplomirao je slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u muzejima i galerijama širom svijeta, a 2004. godine Hrvatsku je predstavljao na Bijenalu suvremene umjetnosti u São Paulu. U središtu njegova stvaralaštva uglavnom su društvene teme, osobito odnos prema kulturnim i političkim institucijama, te položaj i odgovornost umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Nagrada „Vladimir Nazor“ za izložbu Tenebroso povratak