Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MIT U PROSTORU Znanstveno-popularno predavanje

OSTALO

datum početka/završetka: 29.10.2014. / 29.10.2014.

        U sklopu posljednje Srijede u Muzeju u listopadu održava se popularno-znanstveno predavanje posvećeno multidisciplinarnom programu Mit u prostoru koji će predstaviti dr. sc. Vitomir Belaj i dr. sc. Juraj Belaj. Riječ je o projektu koji financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, usmjerenom na popularizaciju novoga znanstvenog pristupa u istraživanju i tumačenju načela po kojima su još nekršteni Slaveni, po dolasku u naše krajeve, uređivali sveti prostor. U recentnim istraživanjima otkrivene su zamišljene trokutne strukture, tri točke u prostoru, koje svojim smještajem simboliziraju odnose među vrhovnim bogovima. Spomenute teme predavači će ilustrirati i prigodnom izložbom da bi ih pobliže pojasnili na konkretnim lokalnim primjerima, odnosno vezama s varaždinskim prostorom.

        Predavanje se organizira u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin, od 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizatori su Institut za arheologiju u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu i Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.  

 

O predavačima:

 

dr. sc. Vitomir Belaj, prof. emeritus

Diplomirao je etnologiju i germanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje je i doktorirao te od 1970. godine do umirovljenja predavao na Odsjeku za etnologiju. Član je mnogih (međunarodnih) stručnih i znanstvenih udruženja, kao i uredništava etnoloških časopisa. Autor je brojnih stručno-znanstvenih članaka, pregleda i nekoliko stručnih knjiga, među kojima je i nedavno objavljena monografija Sveti trokut: Topografija hrvatske mitologije, kojoj je suautor dr. sc. Juraj Belaj. U svojim znanstvenim istraživanjima bavio se običajima s vjerovanjima, poviješću etnološke misli, teorijom i kartografijom, kao i običajima u drevnoj slavenskoj religiji, pučkim i marijanskim pobožnostima te rekonstrukcijom fragmenata praslavenskoga poganstva u pučkim predajama. (Jedno kratko vrijeme, na početku karijere, radio je kao kustos u Gradskom muzeju Varaždin.)

 

dr. sc. Juraj Belaj

Viši je znanstveni suradnik u Institutu za arheologiju u Zagrebu, gdje je od 2013. godine voditelj projekta Srednjovjekovno arheološko nasljeđe Hrvatske (5.  –  17. stoljeće). Autor je brojnih stručno-znanstvenih članaka te nekoliko autorskih knjiga. Sudjelovao je na mnogim arheološkim istraživanjima u zemlji i inozemstvu te vodio višegodišnja istraživanja na Prozorju, u Ivancu i Gori.

 

povratak