Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MILJENKO STANČIĆ: Slike/grafike 1949.-1976.

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Muzej grada Splita, Galerija "Emanuel Vidović"
datum početka/završetka: 06.05.2010. / 30.06.2010.
organizator: Gradski muzej Varaždin; Muzej grada Splita

Izložba obuhvaća izbor od tridesetak slika i desetak grafika, nastalih u razdoblju od 1949. do 1976. godine, iz fundusa Galerije starih i novih majstora varaždinskoga muzeja i Grada Varaždina.
          Miljenko Stančić (Varaždin, 1.3.1926.-Zagreb, 13.5.1977.) već je svojim prvim izložbenim nastupom u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt 1952. godine skrenuo iznimnu pozornost (stručne) javnosti na svoj osebujan likovni izraz, koji je i do danas u žarištu zanimanja kako likovne kritike i znalaca tako i najšire publike. Slijedno tome, a isto tako i imajući u vidu da je riječ o jednom od ponajboljih slikara s varaždinskim korijenima, i u varaždinskome muzeju već se zarana, sredinom 50-ih godina prošloga stoljeća, započelo sa sustavnim prikupljanjem njegovih djela pa je danas u Zbirci Miljenko Stančić ukupno 114 njegovih ulja, grafika, crteža, tempera i pastela. Uz to, u Zbirci se čuva i prateća dokumentacija s video i filmskim zapisima, korespondencijom, katalo-zima izložaba i fotografijama.
          Budući da Zbirka Miljenko Stančić još uvijek nije trajno izložena u Varaždinu (izuzev dijela postavljenoga u varaždinskoj Gradskoj vijećnici), svaka prilika da se pokaže dio Stančićeva opusa je jedinstvena. Tako je iznimna i prigoda za varaždinski muzej a i grad Varaždin predstavljanje u Splitu i tamošnjem muzeju koji će, vjerojatno iduće godine, sa sličnim programom gostovati u Varaždinu.
          Autorica izložbe je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Varaždin.
 
Anita Peričić

povratak