Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

METE Oslikane hrvatske mete u suvremenoj umjetnosti

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Pariz, Muzej lova i prirode
datum početka/završetka: 20.12.2012. / 31.03.2013.

        U sklopu manifestacije „Croatie, la voici!“, festivala kojim se naša zemlja sa šezdeset raznorodnih programa ove godine predstavlja u Francuskoj, održava se i izložba pod naslovom „Mete“, kao jedan od najznačajnijih projekata iz područja vizualnih umjetnosti pripremljenih za tu prigodu. Suradnja je dogovorena uz potporu nekoliko hrvatskih i francuskih ministarstava, te uz glavnu hrvatsku izbornicu Seadetu Midžić i njezinu francusku kolegicu Isabelle Delage.


     Izložba „Mete“ bit će postavljena u prostoru Muzeja lova i prirode u Parizu (Musée de la chasse et de la nature), a obuhvaća 45 eksponata, u glavnini streljačkih ciljeva iz fundusa Muzeja grada Zagreba (22 predmeta), Gradskog muzeja Varaždin (12 predmeta) i Muzeja Slavonije u Osijeku (6 predmeta). Osim tih meta, zastupljena su i tri autorska djela umjetnika Aleksandra Bezinovića te jedan rad Marije Ujević Galetović iz fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, kao i kip sv. Sebastijana iz varaždinske katedrale.


     Autor izložbe je direktor pariškog Muzeja lova i prirode Claude d'Anthenaise, koji je koncept izlaganja streljačkih meta osmislio u kontekstu suvremene umjetnosti, a tekst u popratnoj publikaciji napisala je francuska književnica Annie Le Brun (supruga pokojnog hrvatskog pisca Radovana Ivšića).

 


povratak