Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MEGAFAUNA

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Gradski muzej Sisak, Ul. kralja Tomislava 10
datum početka/završetka: 22.03.2023. / 22.05.2023.
otvorenje: u 19 sati
organizator: Gradski muzej Sisak, Gradski muzej Varaždin

        Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 22. ožujka, održava se izvan prostora Gradskog muzeja Varaždin, i to u Sisku, u tamošnjem Gradskom muzeju, u kojem se u 19 sati otvara izložba pod nazivom Megafauna, projekt realiziran u suradnji ovih dviju muzejskih institucija.

        Pleistocen, geološka epoha koja obuhvaća razdoblje posljednjega ledenog doba kao i kasnoga kamenog doba, kad se moderni čovjek još uvijek borio za puko preživljavanje, bio je ujedno i vrijeme posljednjih divovskih životinja – megafaune. U želji za pobližim upoznavanjem toga čudesnog razdoblja života na Zemlji, upravo su koštani ostaci te odljevi tih titana prošlosti fokus zajedničke izložbe gradskih muzeja iz Varaždina i Siska, na kojoj će prezentirani eksponati vunastog nosoroga i mamuta posjetiteljima pružiti detaljniji uvid u onodobni ekosustav kontinentalne Hrvatske, znatno drugačiji od današnjeg.

        Tako će Erik(a), jedinstveni paleontološki nalaz vunastog nosoroga iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, nakon dugotrajne i opsežne obnove te premijernog predstavljanja na izložbi u GMV-u 2020. godine, krenuti i put Siska, gdje će sa svojim sisačkim suvremenikom mamutom biti dostupna za razgled posjetiteljima do 22. svibnja ove godine.  

        Kustos izložbe je dr. sc. Mario Carić s Instituta za antropologiju, a suradnica Lovorka Štimac-Dedić, viša kustosica u GMV-u.

MEGAFAUNA povratak