Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2018. Programi u Gradskom muzeju Varaždin

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Gradski muzej Varaždin
datum početka/završetka: 16.05.2018. / 19.05.2018.

Međunarodni dan muzeja ustanovilo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (UNESCO-ICOM), koji se otad, na dan 18. svibnja, obilježava svake godine širom svijeta u više od 35 tisuća muzeja. Ovogodišnjom temom pod naslovom Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika usmjerava se pozornost na nove komunikacijske platforme s namjerom da muzeji ponude različite baštinske sadržaje zasupajući interese svih društvenih skupina i na taj ih način učine općim dobrom.

Gradski muzej Varaždin nastoji privući novu, mlađu publiku, ali i na inovativan se način angažirati oko one „stare“, koristeći prednosti digitalnog doba u kojem živimo. Stoga će se, vezano uz ovu temu, prezentirati gdje se i na koji način dosad u varaždinskome muzeju primjenjivala digitalna tehnologija u komunikaciji s publikom – od upotrebe multimedije na izložbama i stalnim postavima, mogućnosti korištenja virtualnog audiovodiča kroz postav Svijeta kukaca do komunikacije putem društvenih mreža. O ovoj temi bit će riječi na Srijedi u Muzeju koja je na rasporedu 16. svibnja.

Također, posjetitelji će imati prigodu, koristeći prednosti suvremene tehnologije, kroz interaktivne edukacijske igre upoznati izloške iz Stalnog postava starih majstora u Europskoj noći muzeja u subotu, 19. svibnja.

 

U petak, 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja, razgled svih izložbenih postava GMV-a tradicionalno je besplatan. Postavi su otvoreni od 9 do 17 sati.

 

 

SRIJEDA U MUZEJU

Ususret digitalnom dobu u Gradskome muzeju Varaždin

predavanje/predstavljanje

  

GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10, 16. 5. 2018., 19 sati

 

Orijentacija na posjetitelje i komunikacija s publikom jedna je od dominantnih zadaća muzeja, koja je danas gotovo nezamisliva bez korištenja digitalnih pomagala. Iskorak u digitalno doba napravio je i Gradski muzej Varaždin, pa se u prezentaciji i komunikaciji s posjetiteljima trudi primjenjivati interaktivnu multimediju. U tom smislu digitalizirane su tisuće muzejskih predmeta, koji se po potrebi prezentiraju u obliku slike, zvuka ili videa na izložbama ili u stalnim postavima. Neupitna činjenica da danas gotovo svatko posjeduje pametni telefon iskorištena je u stalnom postavu Svijet kukaca, gdje se posjetitelju nudi mogućnost da putem Wi-Fi mreže GMV-a pokrene internetski preglednik, odabere sustav HOMER i reproducira višejezični audiovodič kroz stalni postav. Taj inovativan sustav baziran na implementaciji modernih tehnologija, jednostavan za korištenje i u potpunosti individualan, osmislila je tvrtka Compak.

U programu sudjeluju: predstavnici tvrtke Compak Saša Geštakovski i Alen Sunko te dokumentaristica u GMV-u Petra Marincel. (Zbog spriječenosti, fotograf Ivo Pervan neće održati svoje izlaganje kako je bilo najavljeno u svibanjskom broju Varaždinskog muzealca.)

 

 

EUROPSKA NOĆ MUZEJA

Subota, 19. 5. 2018., 20 – 24 sata

 

Besplatni razgled svih izložbenih postava GMV-a / dodatni programi

 

Europska noć muzeja organizira se uz Međunarodni dan muzeja, u koordinaciji Francuske muzejske direkcije pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO-ICOM-a od 2005. godine. Gradski muzej Varaždin u ovoj priredbi sudjeluje redovito svake godine, i to od samog početka.

 

 

GMV STARI GRAD, Šetalište J. J. Strossmayera 1

Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela

 

Uz noćni razgled izložbenog postava u Starom gradu, koji je za posjetitelje poseban doživljaj, u dvorištu utvrde organizira se projekcija nedavno objavljenoga Vodiča kroz stalni postav Kulturnopovijesnog odjela GMV-a, bogato opremljenoga slikovnim prilozima i tekstovima o 250 izloženih predmeta.

 

GMV PALAČA HERZER, Franjevački trg 10

Stalni postav Entomološkog odjela „Svijet kukaca“

Izložba „Svijet kukaca“ kroz objektiv Ive Pervana

 

Kukce, najbrojniju životinjsku vrstu na Zemlji, posjetitelji mogu upoznati u stalnom postavu, u raznovrsnoj entomološkoj građi i uvećanim modelima koje je utemeljitelj zbirke prof. Franjo Košćec sâm izradio da bi nam približio njihov fascinantan život, a jedan drukčiji pogled u njihov svijet omogućen je na makrofotografijama Ive Pervana koje detaljnije otkrivaju njihovu začudnu i složenu strukturu. Svoje „pametne“ telefone posjetitelji mogu iskoristiti i da tom prigodom pomoću sustava HOMER stalni postav razgledaju uz audiovodič.

 

GMV PALAČA SERMAGE, Trg M. Stančića 3

Stalni postav starih majstora

 

Multimedijske igre slagalice, memori i bojanka s ilustracijama djela iz stalnog postava starih majstora pripremljene su za individualno igranje i istraživanje da bi se posjetiteljima omogućio ugodan i aktivan boravak u Muzeju. Muzejski predmeti ovog puta nastoje se ponajprije približiti najmlađoj publici, i to „hipervezom“ preko njima bliskog sredstva komunikacije – tableta, pomoću kojeg će slike starih majstora upoznati kroz metode memoriranja, slaganja, istraživanja i eksperimentiranja. U ovim edukacijskim multimedijskim igrama djeci se mogu pridružiti i odrasli.

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2018. Programi u Gradskom muzeju Varaždin povratak