Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA Programi Gradskog muzeja Varaždin

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Gradski muzej Varaždin
datum početka/završetka: 18.05.2017. / 20.05.2017.

Međunarodni dan muzeja ustanovilo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (UNESCO ICOM), koji se od tada, na dan 18. svibnja, obilježava svake godine širom svijeta.

 

Program

 

ČETVRTAK, 18. 5. 2017., 9 – 17 sati, GMV STARI GRAD / PALAČA HERZER / PALAČA SERMAGE

Besplatni razgled svih izložbenih postava GMV-a (Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela / Stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca / izložba Ivan Kukuljević Sakcinski – začetnik hrvatskog identiteta)

 

PETAK, 19. 5. 2017., 20 sati, GMV STARI GRAD

Mješoviti pjevački zbor Kršćanskoga sveučilišta iz Lubbocka (Teksas, SAD) / koncert

Pjesme štovanja i hvale

Program: J. Ingram, S. Kirchner, H. Helvey, R. Gill, A. Gretchaninoff, O. Gjeilo, V. Žganec, P. Lutkin, R. Tomer i dr.

Kršćansko sveučilište u Lubbocku (Teksas, SAD) osnovale su Kristove crkve 1957. godine. U sklopu sveučilišta djeluje i mješoviti pjevački zbor, čiji je dirigent tamošnji profesor dirigiranja i glazbene edukacije dr. Philip Camp. Pod njegovim vodstvom zbor je dosad nastupao diljem jugozapada SAD-a, u Irskoj, Australiji, zemljama istočne Europe, kao i u nekoliko hrvatskih gradova, a sa svojim prepoznatljivim repertoarom duhovnih pjesama, među kojima je i jedna skladba V. Žganca na hrvatskome jeziku, nastupit će i u Varaždinu.

Organizator: Kristova crkva. Suorganizator: GMV.

 

SUBOTA, 20. 5. 2017., 20 – 24 sata, GMV STARI GRAD / PALAČA HERZER / PALAČA SERMAGE

Europska noć muzeja

Besplatni noćni razgled svih izložbenih postava GMV-a (20 – 22 sata Muzejske priče/GMV Stari grad)

Organizator: GMV

Europska noć muzeja organizira se od 2005. godine uz Međunarodni dan muzeja, u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO ICOM-a. Gradski muzej Varaždin u ovoj priredbi sudjeluje redovito svake godine, i to od samoga početka. Ove godine održava se 13. po redu spomenuta manifestacija.  

GMV STARI GRAD

Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela

20 – 22 sata: Muzejske priče

Noćni razgled Staroga grada poseban je doživljaj. Noćnu šetnju kroz varaždinsku prošlost posjetiteljima će dočarati i suradnici GMV-a, mali muzealci, učenici III. c razreda iz I. osnovne škole u Varaždinu, koji su sa svojom učiteljicom Sonjom Tušek-Podobnik  pripremili zanimljive priče iz povijesti Varaždina.

GMV PALAČA HERZER

Stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca

U ovome jedinstvenome postavu posjetitelji mogu upoznati kukce, najbrojniju životinjsku vrstu, i to kroz raznovrsnu entomološku građu i uvećane modele koje je utemeljitelj zbirke prof. Franjo Košćec sâm izradio da bi nam približio njihov fascinantni život. Danas su mnoge vrste kukaca dospjele na popis ugroženih, no, na sreću, vrste s našega područja još uvijek opstaju, makar među njima ima i onih čiji se broj znatno smanjio zbog čega su i zaštićene. 

GMV PALAČA SERMAGE

Ivan Kukuljević Sakcinski – začetnik hrvatskog identiteta

Gradski muzej Varaždin i Hrvatski povijesni muzej organizatori su velike izložbe o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom, priređenoj uz 200. godišnjicu njegova rođenja. Posjetitelji izložbe, koji su vjerojatno i sami „bezbroj“ puta prošli Kukuljevićevom ulicom u Varaždinu ili nekome drugome gradu, na ovoj izložbi imaju prilike doznati zašto ovoga književnika, političara, povjesničara, epigrafičara, konzervatora, arhivista i sakupljača umjetnina nazivamo začetnikom hrvatskog identiteta, odnosno zašto su imenom toga hrvatskoga velikana (i rođenoga Varaždinca!) nadjenute ulice širom Hrvatske.

*******

SUBOTA, 20. 5. 2017., 21 sat, GMV ŽITNICA

Svjetski dan kulturne raznolikosti

Speculum „Tamo gdje sve počinje“ 

Predstavljanje multimedijalne publikacije; poetsko/glazbeno/vizualna izvedba

Obilježavanje Svjetskog dana kulturne raznolikosti 21. svibnja pokazalo se jednom od najzanimljivijih varaždinskih kulturnih manifestacija. Tragom pozitivnog odjeka pripremljena je nova izvedba Speculum Tamo gdje sve počinjekoja se predstavlja u okrilju posljednjeg zagonetnog, široj javnosti sasvim nepoznatog arhitektonskog bisera Varaždina – Žitnici Staroga grada.

Sudjeluju: Zvonko Zečević, Daša Suhić, Vinko Puclin, Edvin Đerahović, Matija Burek, Marin Kereša, Andrej Švoger.

Organizator: Modernist nakladništvo. Suorganizator: GMV.

***************

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA  Programi Gradskog muzeja Varaždin povratak