Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MATKO VEKIĆ: Orijenta(liza)cija

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 15.02.2017. / 26.03.2017.
otvorenje: 19,00 sati

U sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba akademskog slikara Matka Vekića. Izložba je realizirana u suradnji zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt, gdje je prvotno prikazana, i Gradskog muzeja Varaždin, uz potporu Ministarstva kulture RH.

        Najnoviji ciklus Matka Vekića nazvan Orijenta(liza)cija obuhvaća dvije tematske cjeline, Džihad i Maska slike Božje, koje su, premda naizgled vrlo udaljene, prožete i povezane autorovom jedinstvenom slikarskom interpretacijom. Već u samom nazivu ciklusa autor sugerira aktualnost motiva izniklih iz sadašnjeg trenutka, te naglašeni senzibilitet za društvena zbivanja, zadržavajući u svom izrazu vrlo osobna razmišljanja i komentare na svijet oko sebe. Rezultat ovakve percepcije su motivski vrlo različite slike, proizašle iz znatiželje autora, kao i želje da postojeći interes propitkuje i kanalizira upravo kroz slikarstvo. Ovaj ciklus reflektira umjetnikov odnos prema svijetu, prenoseći nam njegovu neravnodušnost prema suvremenim pojavama u društvu, i to nerijetko s dozom provokativnosti, kojom nudi protutežu svakoj apatiji, ističe povjesničar umjetnosti i autor stručne izložbene koncepcije Miroslav Gašparović.  

        Matko Vekić (r. 1970. g.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi, sudjelovao u nizu likovnih kolonija održanih u Hrvatskoj i u inozemstvu te izlagao na brojnim skupnim izložbama. Za svoj rad višestruko je nagrađivan, a djela mu se nalaze u fundusima Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja za umjetnost i obrt, Galerije umjetnina u Splitu, u Zbirci suvremene hrvatske umjetnosti Filip Trade, Zbirci Erste Banke te u brojnim drugim javnim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u inozemstvu. 

 

MATKO VEKIĆ: Orijenta(liza)cija povratak