Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

LJERKA NJERŠ: Hommage Varaždinu / Izložba uz 50. Varaždinske barokne večeri

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Stari grad, 9. 9. 2020.
datum početka/završetka: 09.09.2020. / 25.10.2020.

Novi ciklus Srijeda u Muzeju Gradskog muzeja Varaždin, nakon ljetne stanke, započinje izložbom akademske slikarice Ljerke Njerš, pod nazivom Hommage Varaždinu, koja se u Starom gradu otvara 9. rujna u 19 sati. Izložba se priređuje uz 50. Varaždinske barokne večeri, a ostvarena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.  

 

 

O izložbi

 

        Autorica stručne koncepcije izložbe, muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić o stvaralaštvu akademske umjetnice, kiparice, slikarice i keramičarke Ljerke Njerš i njezinoj izložbi posvećenoj Varaždinu napisala je:

 

„Slikarica izrazite stvaralačke vitalnosti diplomirala je 1960. u klasi Marina Tartaglie na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Uz radove u slikarstvu, ostvarila je impozantan opus u keramici, staklu, grafici i djelima nastalima kombinacijom korištenja fotografije i računalnih tehnika, prepoznatljiv i valoriziran u domovini i svijetu.

U radovima, koje odlikuje profesionalnost i metodičnost, u izboru materijala i tehnika izvire profinjena osjetljivost. Kod odabira tema napustila je općeprihvaćene konvencije u hrvatskoj umjetnosti i opredijelila se za slobodu koju možemo nazvati hvatanje vječnosti trenutka ili trenutaka vječnosti.

Upravo to se dogodilo i kod pripreme ove izložbe; umjetnica je cijeli jedan ciklus radova posvetila Varaždinu i njegovu muzeju, konkretno stalnom postavu u Starom gradu. Prepoznala je tajni život baštine Varaždina i interpretirala ga na svoj poseban i artistički način, a uznemirujući doživljaj nedavnog potresa u Zagrebu predstavlja nam na potresan način grupom povezanih, a razornom silom razbijenih artefakata.“  

 

        Uz izložbu se prikazuje i videofilm Stvaranje ljepote u suvremenom mediju autorice Ljerke Njerš, za koji je glazbu skladao Matej Meštrović.

        

 

O autorici Ljerki Njerš

 

        Hrvatska slikarica, kiparica i keramičarka Ljerka Njerš, nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, diplomirala je 1961. godine slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Marina Tartaglie. Od tada djeluje kao profesionalna likovna umjetnica, u čijem životopisu su brojne samostalne i skupne izložbe ostvarene u zemlji i inozemstvu, kao i sudjelovanja na međunarodnim stručnim skupovima, simpozijima i likovnim kolonijama. Svoj rad usavršavala je na studijskim boravcima, među kojima je jedan od najznačajnijih boravak u Portugalu 1987. godine, gdje je radila u tvornici kamenine Santana u Lisabonu. Već iduće godine bila je pozvana u renomiranu portugalsku tvornicu porculana Vista alegre u Ílhavu, kao artist in residence.

 

 

 

        Godine 1988. radila je u čuvenom The Curwen studiju u Londonu (voditelj Stanley Jones), gdje je specijalizirala litografiju. Jedna od tamo nastalih litografija bila je tada izabrana za prestižnu Ljetnu izložbu Kraljevske umjetničke akademije (Royal Summer Exhibition).

        Od 1985. sudjeluje i na aukcijama suvremene keramike poznatih londonskih aukcijskih kuća Christie's i Bonhams.

        Sudjelovala je u radu mnogobrojnih kolonija i radionica keramike, kao što je radionica u Plemenitašu u Sloveniji, te u brojnim kolonijama za pomoć dječjim domovima Paunovac (Gornje Prekrižje, Zagreb), ZILIK (Karlovac) i drugima. Svojim radovima na aukcijama pomaže mnogobrojnim bolnicama, školama i ranjenicima Domovinskoga rata.

        U Engleskoj, sa svojom sestrom Jadrankom Beresford-Peirse, sudjeluje i u radu njezine Međunarodne zaklade za hrvatske spomenike (The International Trust for Croatian Monuments).

        O keramici i slikarstvu Ljerke Njerš u nakladi Grafičkog zavoda Hrvatske 1990. godine objavljena je monografija autora likovnog kritičara Josipa Depola, a 2012. i monografija povjesničarke umjetnosti dr. sc. Ivanke Reberski u nakladi ULUPUH-a.

        Animirano-dokumentarni film Umjetnost gline i vatre snimio je 1983. godine Ernest Gregl u produkciji Zagreb filma i Filmoteke 16, a kratkometražno-dokumentarni film Ljerka Njerš 1991. godine Eduard Galić za Hrvatsku televiziju.

        Ljerka Njerš dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su Nagrada Grada Zagreba 1994. godine te posebna nagrada u kategoriji keramike, stakla, porculana i terakote na međunarodnoj izložbi Umetnost minijature u Majdanpeku u Srbiji 2010. godine. Također, za doprinos kulturi, Ljerka Njerš odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

        Članica je Vojničkoga i bolničkog reda sv. Lazara Jeruzalemskog. Uz slikarstvo i keramiku, Ljerka Njerš bavi se ilustracijom i opremom knjiga. Članica je HDLU-a i ULUPUH-a Zagreb, te Society of Designer Craftsmen u Londonu.

        Živi i radi u Zagrebu.

 

 

 

 

Napomena / provedba epidemioloških mjera prilikom otvaranja izložbe:

Otvorenje izložbe organizirat će se uz provedbu epidemioloških mjera. Svečanost otvorenja priređuje se u vanjskom prostoru (u dvorištu Staroga grada); zbog ograničenja broja osoba koje istovremeno mogu biti u izložbenom prostoru, nakon otvorenja publika će ulaziti u razgled u manjim skupinama; u zatvorenom izložbenom prostoru GMV-a obvezno je nošenje zaštitnih maski za lice. Potrebno je pridržavanje i ostalih propisanih/preporučenih epidemioloških mjera.

Novinari i ostale službene osobe iz novinarskih redakcija mogu biti u prostoru koliko je to potrebno da obave svoj novinarski posao.

Zahvaljujemo svima na razumijevanju.  

LJERKA NJERŠ: Hommage Varaždinu / Izložba uz 50. Varaždinske barokne večeri povratak