Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Kućna posluga u Zagrebu krajem 19. i početkom 20. stoljeća

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 23.02.2022. / 23.02.2022.
vrijeme održavanja: u 19 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin, Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije

        U sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje koje je pripremila dr. sc. Katarina Horvat.

        U razdoblju kraja 19. i početka 20. stoljeća kućna je posluga u Zagrebu bila razmjerno brojna i sastojala se uglavnom od žena. Velik broj posluge činile su osobe pridošle u Zagreb iz drugih krajeva. Poslugu se moglo zaposliti na razne načine, između ostaloga i preko posredovnih zavoda, privatnih i gradskog, koji je u Zagrebu osnovan 1907. godine. U slučaju nezaposlenosti posluga je mogla biti dio socijalnog problema. U ovom će se razdoblju problemi koji su uključivali poslugu, kao i nezadovoljstvo poslugom od strane poslodavaca, pokušati riješiti inicijativama državnih i gradskih vlasti, kao i inicijativama pojedinaca i društava, ali to neće biti dovoljno, pa će se problemi nastaviti i u idućem razdoblju. Svakodnevica posluge mogla je biti opterećena napornim poslom, kao i nadzorom i kontrolom službodavaca. Odnosi gospodara i posluge mogli su biti dobri i loši, međutim, nužno su bili upućeni jedni na druge zbog života u zajedničkom kućanstvu. Osim zagrebačkih, predavačica će u predavanju opisati i primjere posluge iz varaždinskog područja, a među njima i jedan pokušaj rješavanja problematike posluge koji je predložila Kraljevska županijska oblast u Varaždinu 1890. godine.  

        Dr. sc. Katarina Horvat (r. 1978., Zagreb) diplomirala je 2003. jednopredmetnu povijest na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Krajem 2018. godine obranila je doktorski rad Kućna služinčad u Zagrebu 1880. – 1914., nastao pod mentorstvom Iskre Iveljić, na temelju kojega je prošle godine objavljena knjiga, a na tom tragu autorica je pripremila i predavanje za varaždinsku Srijedu u Muzeju. Od 2003. godine zaposlena je u Državnom arhivu u Zagrebu, gdje radi na obradi i opisu arhivskog gradiva. Stručno zvanje više arhivistice stekla je 2015. godine.

 

        Program se održava uz provedbu propisanih/preporučenih epidemioloških mjera i ograničen broj posjetitelja (25), a emitirat će se i uživo na medijima: Facebook stranicama GMV-a, Varaždinski.hr, Magic Net i TV kanal Magic Net. Snimka programa trajno je dostupna na YouTube kanalu GMV-a. (Rezervacije za prisustvovanje programu u GMV-u na telefonske brojeve: 042 658 760 / 658 773.)

 

Kućna posluga u Zagrebu krajem 19. i početkom 20. stoljeća povratak