Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

KREŠIMIR FILIĆ Uz 100. obljetnicu Planinarskog društva „Ravna gora“

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 13.11.2019. / 13.11.2019.

        U sklopu Srijede u Muzeju  održava se predavanje o Krešimiru Filiću, utemeljitelju Planinarskog društva „Ravna gora“, koje ove godine obilježava 100. obljetnicu osnutka. Predavanje počinje u 19 sati, a pripremila ga je Spomenka Težak, muzejska savjetnica u Gradskome muzeju Varaždin.

        Krešimir Filić (1891. – 1972.) bio je gimnazijski profesor koji je u velikoj mjeri utjecao na nastanak varaždinskih baštinskih ustanova: jedan je od pokretača, kustos i prvi ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, dramaturg i organizator gostovanja u HNK-u u Varaždinu, ali i obnove zgrade Kazališta 50-ih godina prošlog stoljeća, knjižničar i predsjednik Upravnog odbora varaždinske Knjižnice, ravnatelj Glazbene škole, a u velikoj je mjeri  utjecao i na stvaranje Državnog arhiva u Varaždinu. Kao predavač i tajnik Varaždinske gimnazijske ekstenze, glavni urednik varaždinskog tjednika Naše pravice i autor mnogobrojnih djela iz varaždinske povijesti promovirao je varaždinsku zavičajnu i nacionalnu povijest. Inicijator je promocije Varaždina kao turističke destinacije, autor prvih vodiča Varaždinom i Hrvatskim zagorjem, konzervator i restaurator, aktivan u politici, vijećnik grada Varaždina, tajnik Pjevačkog društva Vila, tajnik društva Varaždinske žene za zaštitu djece, a bio je aktivan i u mnogim drugim varaždinskim društvima. Inicijator je i prvoga varaždinskoga planinarskog društva, osnovanoga 19. studenoga 1919., i njegov predsjednik u razdoblju od 1919. do 1945. godine.

        Svoju 100. obljetnicu djelovanja PD „Ravna gora“, osim predavanjem o utemeljitelju Krešimiru Filiću, obilježit će s još nekoliko aktivnosti tijekom Planinarskog tjedna: pjevanom sv. misom na Ravnoj gori (9. 11.) te u palači Herzer svečanom sjednicom (11. 11.) i predavanjima Mali Ravnogorci (12. 11.), Skijanje s vrha svijeta (14. 11.) i Naša Ravna gora (15. 11.).

 

KREŠIMIR FILIĆ  Uz 100. obljetnicu Planinarskog društva „Ravna gora“ povratak