Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje / ZBIRKA SUVREMENE SVJETSKE KERAMIKE

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 07.06.2017. / 07.06.2017.

        U sklopu Srijede u Muzeju od 19 sati predstavlja se KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje i Zbirka suvremene svjetske keramike, nastala slijedom aktivnosti te udruge. Djelovanje Udruge i Zbirku predstavit će Blaženka Šoić Štebih, predsjednica KERAMEIKONA i članica IAC-a, Međunarodne akademije za keramiku.

        Prije petnaest godina grupa entuzijasta, umjetnika, pa i Gustav Weiß, keramičarska legenda iz Njemačke, osnovali su KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje. U neprofitnoj organizaciji keramičara, lončara, likovnih stručnjaka, galerista, institucija i svih drugih zainteresiranih za promociju keramike kao vrste umjetnosti, okupile su se snage koje su sebi postavile visoke ciljeve: razvijanje širokoga spektra aktivnosti vezanih uz keramiku, poticanje suradnje umjetnika unutar Hrvatske i na međunarodnome planu, poticanje suradnje umjetnika i galerista, likovnih stručnjaka, ljubitelja i sakupljača keramike, kao i njegovanje iskustava i unapređenje hrvatske lončarske tradicije.

        Udruženje svoje ciljeve ostvaruje organiziranjem tečajeva, seminara, škola, kolonija, radionica i drugih oblika edukacije, s posebnim naglaskom na mlade, kao i organiziranjem domaćih i međunarodnih izložbi. Zahvaljujući suvremenoj komunikacijskoj tehnologiji, Udruženje je danas povezano s gotovo cijelim svijetom, što mu omogućuje da umjetnost u keramici približi široj kulturnoj javnosti, kao i da informaciju o aktivnostima hrvatskih keramičara putem svoje mrežne stranice globalno pronosi .

        Zbog svega ostvarenoga,  2015. godine KERAMEIKON je kao grupni član primljen u prestižno članstvo IAC-a, Međunarodne akademije za keramiku, sa sjedištem u Ženevi. Udruženje se posebno dokazalo uspješnom organizacijom već tradicionalnog Međunarodnog festivala postmoderne keramike, koji ponajprije obilježava izložba CERAMICA MULTIPLEX, okupljajući na natječaju za sudjelovanje velik broj sudionika iz cijeloga svijeta.

 

 

KERAMEIKONOVA  Zbirka suvremene svjetske keramike

        Iz međunarodnih izložbi u organizaciji KERAMEIKONA  nastala je velika Zbirka suvremene svjetske keramike, s vrhunskim radovima, uglavnom nagrađivanima, koji su svi prošli obveznu selekciju međunarodnoga žirija. Zbirka je u početku bila namijenjena Varaždincima i posjetiteljima Varaždina, ali dobrom prilikom pokazalo se njezino fragmentarno predstavljanje u drugim sredinama, publici koja prepoznaje prave vrijednosti u umjetnosti keramike. Zbirka se stalno nadopunjava, pa sada broji već gotovo 400 umjetničkih radova, koje obilježavaju najrazličitiji autorski pristupi i nevjerojatan broj raznovrsnih tehnika izrade. Objedinjujući i slikarske i kiparske i one specifično keramičarske elemente, oni svojim izričajem jasno govore koliko je keramika uzbudljiva, raznovrsna, a ponekad i vrlo individualna vrsta umjetnosti, u čijoj osnovi leži univerzalnost i svojstvo povezivanja različitosti.

        Posebno treba naglasiti široku međunarodnu suradnju s umjetnicima iz cijeloga svijeta, a napose onu  dugogodišnju s njemačkom revijom za keramiku Neue Keramik, koja pokriva 10.000 pretplatnika širom svijeta i redovito piše o svim značajnijim događanjima u KERAMEIKONU. 

KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje / ZBIRKA SUVREMENE SVJETSKE KERAMIKE povratak