Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Kazališne predstave na njemačkom jeziku u Varaždinu

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 22.02.2023. / 22.02.2023.

        U sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje pod nazivom Kazališne predstave na njemačkom jeziku u Varaždinu, koje je pripremila dr. sc. Danijela Weber-Kapusta.

        Varaždinsku kulturnu baštinu karakterizira duga tradicija profesionalnog i amaterskog kazališta. Zgrada današnjeg Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu svečano je otvorena 24. i 25. rujna 1873. i ove godine obilježava se 150. obljetnica njezina postojanja. U vrijeme svoje izgradnje predstavljala je najmonumentalnije i tehnički najmodernije opremljeno kazališno zdanje na prostoru današnje Hrvatske. Ujedno je to i prvi kazališno-arhitektonski projekt Hermanna Helmera, jednog od najrenomiranijih habsburških arhitekata 19. stoljeća, koji će u sljedećim desetljećima u suradnji s Ferdinandom Fellnerom projektirati zgrade narodnih kazališta u Zagrebu i Rijeci te ostvariti niz od 45 monumentalnih kazališnih građevina između Rajne i Dnjepra.

        Dr. sc. Weber-Kapusta predavanje će posvetiti prošlosti varaždinskoga kazališta i razvoju profesionalne kazališne kulture, koji je uslijedio nakon bogate tradicije školskog kazališta. U naznačenom kontekstu osvrnut će se na dugačku djelatnost profesionalnog kazališta na njemačkom jeziku i njegov utjecaj na stvaranje kako varaždinske publike tako i hrvatskog glumišta. Posebna pažnja posvetit će se repertoarnoj politici, odnosno djelima koja su se izvodila u 19. stoljeću, a prema navodu predavačice, bilo je to mnogo više od popularnih djela danas zaboravljenih trivijalnih autora poput Augusta Kotzebuea, kako se to rado isticalo u starijim znanstvenim radovima. Kao i u drugim europskim prijestolnicama, poput Pariza i Beča, u drugoj polovici 19. stoljeća i varaždinska publika uživala je omiljenim operetama. Pogled u prošlost varaždinskoga kazališta vizualno će obogatiti i iznimno vrijedna zbirka kazališnih plakata iz fundusa GMV-a, koje je dr. sc. Weber-Kapusta koristila u svom istraživanju ove teme.  

        Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

 

O predavačici:

Danijela Weber-Kapusta (r. 1980.) završila je studij Njemačkog jezika i književnosti, Komparativne književnosti i Teatrologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirala je teatrologiju i noviju njemačku književnost na Katedri za teatrologiju na Ludwig-Maximilians sveučilistu u Münchenu. Radila je kao znanstvena suradnica u Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta, a od 2016. je znanstvena suradnica i docentica na Katedri za teatrologiju na Ludwig-Maximilian sveučilištu u Münchenu.

Kazališne predstave na njemačkom jeziku u Varaždinu povratak