Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

JOSIP KLARICA Fotografije 1976. – 2011.

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Salon palače Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 09.05.2013. / 24.05.2013.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej varaždin

         U sklopu razmjene kulturnih programa između Gradskog muzeja Varaždin i Muzeja grada Splita – Galerije Emanuel Vidović dosad je u te dvije ustanove održano nekoliko izložbenih projekata, realiziranih uz potporu Ministarstva kulture RH. Ovogodišnja suradnja obuhvaća gostovanje splitskog muzeja u Varaždinu s izložbom fotografija Josipa Klarice, dok će se potom varaždinski muzej u Splitu predstaviti izložbom Ljepote grafičke umjetnosti iz fundusa Galerije starih i novih majstora. 

        Josip Klarica u Salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin izlaže tridesetak fotografija, nastalih u razdoblju 1976. do 2011. godine. Njegovi uratci, s mrtvim prirodama, portretima i pejzažima, svojevrsne su foto instalacije neobične koliko po metafizičkom konceptu, toliko još više i po samoj tehnici umjetnikova stvaranja. Klarica snima uglavnom „prastarim“ foto-metodama, među kojima je i camera obscura, „pramajka svih kamera“. Opisujući njegov opus, kustosica Nela Žižić u predgovoru kataloga izložbe osvrnula se na nepravednu zapostavljenost „starih“ tehnika snimanja, ističući kako je vrijednost analogne fotografije u njezinoj mogućnosti u pružanju autentičnog vizualnog iskustva, drukčijeg i nemjerljivog sa suvremenim digitalnim tehnologijama, kakve su u svojim doživljajnim dimenzijama i Klaričine fotografije.

        Ulaz za razgled izložbe je besplatan. Tijekom održavanja izložbe u varaždinskom muzeju organizirat će se edukativne radionice za učenike, koji će imati priliku izrađivati fotografije u tehnici camere obscure.

Josip Klarica – Životopis:

Rođen je 1946. godine u Beogradu. Diplomirao je na Karlovom univerzitetu u Pragu (FAMU), na katedri filmske kamere. Među predavačima su mu bili redatelj Miloš Forman i književnik Milan Kundera, a prijateljevao je i s fotografom Josefom Sudekom. Klarica je izučavao povijest fotografskih tehnologija i fotokemijskih procesa. Uspješno je rekonstruirao nekoliko starih fotografskih postupaka, koje je prezentirao na autorskim izložbama. Karakteristika njegova rada je korištenje fotoaparata 19. stoljeća, među ostalima, camere obscure i vlastite idealne replike prvog panoramskog fotoaparata, koji je konstruirao Friedrich von Martens 1845. godine u Parizu. Svoje negative Klarica isključivo kontaktno kopira. Dosad je samostalno izlagao u nekoliko uglednih muzeja i galerija u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi u Zagrebu.

 

povratak