Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Izvješće - Noć muzeja

OSTALO

datum početka/završetka: 30.01.2013. / 30.01.2013.

 

NOĆ MUZEJA

- petak, 25.1.2013. , 18.00-01.00 -

 

IZVJEŠĆE

 

 

 

          U ovogodišnjoj Noći muzeja, održanoj u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva (HMD) u petak, 25. siječnja, sudjelovao je i Gradski muzej Varaždin. Izložbeni postavi u Starome gradu, palači Herzer i palači Sermage bili su otvoreni od 18.00 sati do 01.00 sat iza ponoći, uz besplatan ulaz na sve programe. I ovaj put zabilježen je izniman odaziv publike, s više od 6.600 posjetitelja, čime je varaždinski muzej, prema podacima HMD-a, ponovo bio jedan od najposjećenijih hrvatskih muzeja u sklopu ove manifestacije.

 

 

          Uz stalne izložbene postave Kulturnopovijesnog i Entomološkog odjela, te izložbe o sabiratelju varaždinske kulturne baštine Krešimiru Filiću i slikaru Pavlu Vojkoviću, Gradski muzej Varaždin za Noć muzeja organizirao je i akciju „Spasimo kulturnu baštinu!“. Kupnjom prigodnih suvenira posjetitelji su se uključili u prikupljanje sredstava za restauraciju i otkup predmeta, koji su u Noći muzeja bili i posebno predstavljeni u muzejskim postavima:

 

1. Ostava iz Petrijanca (294. g., nalaz koji, među ostalim, obuhvaća 27.735 komada rimskog novca)

 

Predmet se nalazi u fundusu Povijesnog odjela GMV-a; inv. br. GMV-55665.

Namjena prikupljenih sredstava: konzervacija/restauracija, čime bi se omogućilo očuvanje ovog vrijednog nalaza, kao i njegovo izlaganje u budućem stalnom postavu arheologije i povijesti u GMV-u.

Troškovi konzervacije/restauracije: cca 25,00 kuna/komad.

Prodajom prigodnih suvenira u palači Herzer GMV-a prikupljeno je 1.790,00 kuna. Od toga će biti konzervirano 70 komada rimskog novca iz zbirke.

 

2. Svečana večernja haljina (poč. XX. st.)

 

Predmet je ponuđen GMV-u na otkup. S obzirom na kulturno-povijesnu vrijednost ove haljine, koja je bila u vlasništvu članica iz poznate varaždinske obrtničke obitelji Goger, u slučaju realizacije otkupa bio bi to stalan izložak u postavu „Moda i odijevanje kroz stoljeća“, koji se uskoro planira otvoriti u Starom gradu.

Otkupna vrijednost: 7.500,00 kuna.

Prodajom prigodnih suvenira u Starome gradu prikupljeno je 1.380,00 kuna. Razliku za otkup haljine namirit će Gradski muzej Varaždin iz ostvarenih vlastitih prihoda.

 

3. Pavle Vojković: „Praznički dan“, 1960.

 

Predmet je ponuđen GMV-u na otkup. Budući da se u fundusu Galerije starih i novih majstora GMV-a nalazi veći dio Vojkovićeva opusa, otkup predmetne slike bio bi znatan prinos u očuvanju cjelovitosti stvaralaštva jednog od najvaćnijih varaždinskih slikara.

Otkupna vrijednost: 10.000,00 kuna.

Prodajom prigodnih suvenira i dobrovoljnim prilozima prikupljeno je 600,00 kuna. Budući da je to nedovoljno za otkup slike, akcija će se nastaviti i u svibnju, uz Međunarodni dan muzeja, kada se osobito očekuje i odaziv trvtki-donatora.

 

Izvješće priredila: Anita Peričić.

 

povratak