Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

IVAN POSAVEC Moj vrt

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Galerija umjetnina, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 30.04.2022. / 05.06.2022.
otvorenje: u 12 sati

        U subotu se otvara izložba fotografija Ivana Posavca, koji je ključno ime suvremene hrvatske fotografije. Uvelike je zaslužan za oblikovanje nove fotografske estetike tijekom svog rada u omladinskom časopisu Polet 80-ih godina prošlog stoljeća i suradnji s Miom Vesovićem u neformalnoj grupi Studio MO.    

        Ciklus Horizonti Posavec snima zahvaljujući posebnom objektivu, proizvedenom za potrebe sovjetske armije, točnije panoramskih snimki topničke paljbe po neprijateljskim linijama. Objektiv omogućuje nesvakidašnji omjer kadra u kojemu je njegova horizontala uvelike naglašena u odnosu na vertikalu. Objektiv bilježi prizor bez mogućnosti uobičajenoga konstruiranja kadra i određivanja osvjetljenja, pa fotografije ukazuju na veliko profesionalno majstorstvo. Posavec ih koristi za snimanje pejzaža i gradskih veduta, s posebnim naglaskom na jutarnje i predvečernje situacije meditativnog raspoloženja.

        Ivan Posavec rođen je 1951. u Dužici kraj Siska. Na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju 1980. diplomirao je filmsko snimanje, a već sljedeće godine postaje majstor fotografije. Magistrirao je fotografiju 1984. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je Nagrade "Tošo Dabac" 1992., Nagrade Grada Zagreba 2003. godine te pedesetak drugih fotografskih nagrada.

        Autor stručne koncepcije izložbe je povjesničar umjetnosti Branko Franceschi. 

 

IVAN POSAVEC Moj vrt povratak