Gradski muzej Varaždin

Hrvatsko kraljevstvo u borbi za opstanak kraljice-carice Marije Terezije

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 31.05.2017. / 31.05.2017.

        U sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje pod nazivom Hrvatsko kraljevstvo u borbi za opstanak kraljice-carice Marije Terezije, koje se priređuje u povodu 300. godišnjice njezina rođenja. Predavanje je pripremio dr. sc. Alexander Buczynski, znanstveni savjetnik na Hrvatskome institutu za povijest.

        Marija Terezija (1717. – 1780.) bila je jedina žena na prijestolju Habsburške Monarhije koja je samostalno vladala, a ujedno je i jedna od najdugovječnijih vladara općenito. Tri stoljeća nakon njezina rođenja još uvijek se smatra jednom od najpopularnijih i prominentnijih habsburških vladara. Tijekom 40 godina vladavine provodila je broje reforme kojima je željela postići veću birokratsku i vojnu djelotvornost, čiji su brojni tragovi vidljivi i danas. U ovom predavanju predstavit će se i analizirati hrvatski kontekst njezine vladavine, dakle razdoblje kada je Varaždin još bio glavni grad.

        Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.  

Hrvatsko kraljevstvo u borbi za opstanak kraljice-carice Marije Terezije povratak