Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Horizonti rimske Panonije

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Slavonski Brod, Muzej Brodskog Posavlja
datum početka/završetka: 26.10.2022. / 24.11.2022.
otvorenje: u 18 sati

        Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 26. listopada ove godine, održat će se u Slavonskom Brodu, gdje u Muzeju Brodskog Posavlja Gradski muzej Varaždin otvara svoju izložbu Horizonti rimske Panonije. Izložba, premijerno predstavljena u Varaždinu 2013. godine, obuhvaća predmete iz zbirki antičke građe i numizmatike Arheološkog odjela GMV-a upotpunjenih slikovnim (3D prilozima), putem kojih se oslikavaju pojedinosti života u antici na varaždinskom prostoru. Kroz nekoliko tematskih cjelina, ilustriranih keramičkim predmetima, nakitom, luksuznim sigilatnim posuđem, ostavama (s novcem), grobnim prilozima te predmetima vezanima uz gospodarstvo i kult, tumače se društvene, gospodarske i duhovne prilike te život ljudi u vrijeme Rimskog Carstva na varaždinskom području.

        Panonija je bila jedna od najvećih rimskih provincija. Od 35. g. pr. Kr. pa do sredine 5. st., koliko je postojala u sklopu Rimskog Carstva, prostirala se na područjima današnje Austrije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Slovenije, Slovačke i BiH. Antički predmeti iz tog razdoblja s prostora Varaždinske županije prikupljeni su uglavnom iz nekadašnjih rimskih naselja na području Petrijanca, Ludbrega i Varaždinskih Toplica, i to dijelom kao slučajni nalazi, a od 50-ih godina prošlog stoljeća i sustavnim arheološkim istraživanjima, koja se na nekoliko lokaliteta u Varaždinskoj županiji provode i danas.

        Autorica stručne koncepcije je viša kustosica Lovorka Štimac-Dedić (GMV), a likovnog postava viša kustosica Ivana Artuković-Župan (MBP). Izložba, čiju je realizaciju financijski pomoglo Ministarstvo kulture i medija RH.

Horizonti rimske Panonije povratak