Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

GMV dobitnik je posebnog Priznanja za međumuzejsku suradnju u 2015. g.

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 20.10.2016. / 21.10.2016.

Gradski muzej Varaždin dobitnik je posebnog Priznanja za međumuzejsku suradnju u 2015. godini, koje mu je dodijelilo Hrvatsko muzejsko društvo za izložbeni projekt Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća / Iz fundusa Galerije starih i novih majstora GMV-a (Beč, Budimpešta, Bratislava); autorica stručne koncepcije je muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević.

 

Izložba Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća projekt je kojim je Gradski muzej Varaždin u 2014. i 2015. godini predstavio dio fundusa zbirke Galerije starih i novih majstora u trima europskim prijestolnicama: Beču, Budimpešti i Bratislavi. Iz galerijskoga fundusa odabrano je 50-ak slika i 10-ak skulptura najvećih hrvatskih likovnih umjetnika 20. stoljeća, koje su bile postavljene u tamošnjim reprezentativnim izložbenim prostorima. Projekt je realiziran u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH (hrvatskim veleposlanstvima u Republici Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj Republici) te Ministarstvom kulture RH i austrijskim, mađarskim i slovačkim državnim institucijama. Ovom izložbom Gradski muzej Varaždin prezentirao je segment hrvatske umjetničke baštine u trima velikim centrima srednjoeuropske kulture, a zahvaljujući uspješnoj realizaciji, u tijeku su dogovori i za daljnja gostovanja ove izložbe, prije svega u Sofiji, u Bugarskoj, gdje bi se izložba trebala održati iduće godine.

 

     Svečana dodjela održana je u četvrtak, 20. 10. 2016. godine, u Zagrebu, u Muzeju Mimara. Nažalost, kolegica Mirjana nije mogla prisustvovati događanju jer je taj dan sudjelovala u otvorenju izložbe Vladimira Gašparića Gape, u Pokrajinskom muzeju Ptuj-Ormož, pa je pomoćnica ministrice kulture RH Ana Lederer Priznanje uručila ravnatelju GMV-a Miranu Bojaniću Morandiniju.

     Danas (u petak, 21. 10. 2016. godine) u povodu dobivenoga Priznanja HMD-a održana je i konferencija za novinare u multimedijskoj dvorani u palači Herzer, na kojoj su govorili varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini. Tom prilikom novinare su upoznali i s EU projektom pod nazivom Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine / DETOX (1. 10. 2016. – 30. 9. 2018.), u kojemu naš Muzej sudjeluje s još nekoliko partnera. 

GMV dobitnik je posebnog Priznanja za međumuzejsku suradnju u 2015. g. povratak