Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

FRANZ FINK / Učenik J. G. Stauffera i prvi profesionalni graditelj žičanih instrumenata u Zagrebu

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 12.10.2022. / 12.10.2022.

       Nakon koncerta pijanistice Terezije Cukrov, održanome u rujnu na povijesnom klaviru Hammerflügelu iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, na rasporedu je još jedna glazbena Srijeda u Muzeju, na kojoj se također predstavlja instrument iz Glazbene zbirke GMV-a. Riječ je o raritetnom glazbalu, gitari graditelja Franza Finka iz 1829. godine, jednoj od šest sačuvanih i, među njima, zasad najstarijoj poznatoj iz njegove radionice.

        O Franzu Finku (1790. – 1872.), prvom zagrebačkom profesionalnom graditelju žičanih instrumenata, te njegovoj važnosti i naslijeđu predavanje je pripremio Jadran Jeić, knjižničar i glazbenik, koji se posljednjih nekoliko godina intenzivno bavi istraživanjem hrvatske graditeljske glazbene baštine. Upravo je njegovo istraživanje potvrdilo da je F. Fink bio učenik Johanna Georga Stauffera, austrijskoga graditelja i najvažnijega bečkog lutijera 19. stoljeća tzv. zlatnog stoljeća gitare. Fink se iz Beča preselio u Zagreb 1813., gdje je u svojoj radionici kraj Kamenitih vrata izrađivao gitare, violine, viole i ostala žičana glazbala.

        Autentičan zvuk Finkove gitare posjetitelji će moći doživjeti kroz nastup mladoga glazbenika Zlatka Josipa Grgića, koji će na restauriranoj Finkovoj gitari iz 1851., iz kolekcije povijesnih instrumenta profesora gitare mr. art. Hrvoja Grgića, izvesti nekoliko kompozicija skladatelja iz 19. stoljeća te dočarati glazbeni ugođaj klasike i ranog romantizma, kada se sviralo na glazbalima s crijevnim žicama. Cjelokupni program upotpunit će i izvorna Finkova gitara iz fundusa GMV-a, koja će samo za tu prigodu biti izložena.

        Program se održava u multimedijskoj dvorani u palači Herzer GMV-a od 19 sati, a ulaz je besplatan.

 

 

FRANZ FINK / Učenik J. G. Stauffera i prvi profesionalni graditelj žičanih instrumenata u Zagrebu povratak