Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

FILMSKE PRIČE IZ STAROGA GRADA LIVING CASTLES – Mreža „živih“ dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 19.02.2020. / 19.02.2020.

        U sklopu Srijede u Muzeju bit će predstavljeni kratki filmovi snimljeni u stalnom postavu Kulturno-povijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin u Starom gradu, u okviru projekta Living Castles – Mreža „živih“ dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa. 

        Filmovi su snimljeni u pet izložbenih postava kao priče kojima se posjetiteljima omogućuju šire spoznaje o pojedinim muzejskim cjelinama, i to kroz teme: Vlasnici Staroga grada, Varaždinski cehovi, Od alkemije do ljekarništva, Koncert u Starom gradu i Ljubav (prema motivima novele K. Š. Gjalskog Ljubav lajtnanta Milića). Nositelj projektne aktivnosti je Gradski muzej Varaždin, nositelj projekta je ravnatelj GMV-a mr. Ivan Mesek, a za osmišljavanje scenarija i koordinaciju bila je zadužena muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić. U ostalim segmentima realizacije sudjelovali su: Umjetnička organizacija Gllugl (produkcija), Dražen Krešić (režija), Damir Chytil (kamera/postprodukcija) i Julia Klier (scenarij). Uloge u filmovima odigrali su: Marinko Prga, Zdenko Brlek, Karlo Mrkša, Darko Plovanić, Filip Eldan, Nikša Eldan, Dubravko Torjanac, Davor Pahić, Jura Ruža, Damir Puja, Ivana Zanjko, Katarina Arbanas, Dražen Krešić, Mladen Grof Jerneić Erdödy, Sanjin Rožić, Jakov Jozić, Tomislav Krobot, Sara Ipša, Matko Buvač, i Tena Antonija Torjanac.   

        Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela u Starom gradu otvoren je kao prvi izložbeni prostor za posjetitelje unutar Gradskog muzeja Varaždin 1925. godine, a tijekom godina doživio je nekoliko koncepcijskih izmjena, zadržavajući pritom i  ambijentalnost kroz koju se predstavlja povijest Varaždina i način života njegovih stanovnika u prošlosti. Osim (pre)oblikovanja pojedinih/novih muzeoloških cjelina, postav se dopunjuje i suvremenim, inovativnim sadržajima radi opsežnije i zanimljivije prezentacije baštine u turističkoj ponudi, što je i glavni cilj EU projekta Living Castles, zahvaljujući kojem su nastale i filmske priče uz izložbene cjeline u Starom gradu. Projekt se sufinancira sredstvima Europske unije iz Fonda za regionalni razvoj u okviru prekograničnog Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020., u kojem Gradski muzej Varaždin sudjeluje sa sedam partnerskih ustanova iz sjeverozapadne Hrvatske i Slovenije. 

        Program počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.   

 

FILMSKE PRIČE IZ STAROGA GRADA  LIVING CASTLES – Mreža „živih“ dvoraca kao oblika održivog turizma   za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa povratak